Zaha Hadid Architects спечели конкурса за изграждане на седалище за най-голямата китайска компания за смартфони

Zaha Hadid Architects

Намира се в Шенжен, новата централа на OPPO ще има елегантна, изцяло стъклена фасада – отразяваща това, което компанията нарича своя „ангажимент за свързаност чрез дизайн“.

Неотдавна Zaha Hadid Architects бе удостоена с възможността да проектира чисто новата централа в Шенжен за електроника на мобиления гигант OPPO, най-добрият производител на смартфони в Китай. ZHA беше един от петимата финалисти на конкурса заедно с други топ фирми като Bjarke Ingels Group (BIG), Skidmore, Owings & Merrill (SOM), Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP) и Henning Larsen Architects HK.

От основаването си през 2004 г. и навлизането на пазара за смартфони през 2008 г., OPPO продължава да разширява обхвата си в цял Китай. С новото си седалище в Шенжен компанията се надява да отрази това, което нарича „ангажимент за свързаност чрез дизайн.“ Плановете на ZHA включват схема от 184 999 квадратни метра, включваща четири взаимосвързани стъклени кули като тази с най-голямата височина се извисява на 656 фута (42 етажа), а сградите са ориентирани така че, да максимизират изгледите над залива Шенжен.

Две от четирите кули ще имат гъвкави схеми с отворен план, свързани с 20-етажно вертикално фоайе, докато другите две кули ще служат като сервизни структури, осигуряващи критичната механика и инфраструктура за управление на двете основни сгради. Стъклените кули ще се стеснят навътре на долните нива, създавайки големи обществени пространства на нивото на улицата. „Намирането на обслужващите ядра на кулите отвън освобождава центъра на всеки етаж от препятствия; осигуряване на непрекъснат изглед в цялата сграда.”

Големите атриумни пространства обединяват всички обитатели чрез визуална свързаност, помагайки за насърчаване на сътрудничеството между различни отдели.

Удължените кули ще осигурят естествена светлина и разнообразна работна среда, с различни маршрути за движение на служителите и посетителите в цялата сграда – целта на която е да се създаде корпоративна среда за офис, която „е по-благоприятна за творческа ангажираност и спонтанност.“ Проектът също така включва озеленен площад за гореспоменатите обществени площи, художествена галерия, магазини, ресторанти и директна връзка с метрото на Шенжен.

На 10-ия етаж Sky Plaza ще предложи опции за хранене и развлечения, а Sky Lab на покрива, с невероятна гледка към околния град, ще бъде отворен за публично ползване, за да може всеки да се наслади на гледката. Проектът е планиран да бъде завършен в началото на 2025 година.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn