Vulkan Beehive: Как архитектурата може да ни свърже отново с пчелите

Пчелите са сред най-важните доставчици на храна в света. Една трета от световното производство на храни зависи от опрашването, където пчелите играят най-голяма роля.

Тъй като спадът в популацията на медоносните пчели и разпадането на колониите продължава, създавайки заплахи за селскостопанското производство, хората и организациите в градовете намират начини за създаване на местообитания за опрашващите насекоми.

beehive

Как архитектурата може да ни свърже отново с пчелите

Новият проект на архитектурната компания Snøhetta не е новаторска нова сграда – това е един страхотен нов дом за пчелите. Vulkan Beehive са серия от кошери, проектирани от норвежкото архитектурно студио Snøhetta, разположени на покрива на зала Mathallen в центъра на Осло, с цел пчеларството и растителното опрашване да се осъществят в града.

Vulkan Beehive представлява двойка дървени конструкции, възприемайки концепцията на понятието „пчелна пита“ с шестоъгълна повърхностна артикулация и в покритие с шестоъгълни мотиви.

„Със създаването на тези кошери, ние донасяме повече пчели в града. Искаме да дадем на посетителите информация за това как те могат да допринесат за околната среда и да създадем ангажимент около пчелите.“

Двата кошера са разположени в Mathallen, на покрива на Денс Хаус, не само заради връзката между храната и меда, но и поради естественото и контекстуално съотношение с много от зелените площи в района, като Akerselva и Kolonihagen Grünerløkka. Естествената геометрия на пчелната пита е главното вдъхновение за формата и модела на кошерите.

vulkan beehive

“Естествената геометрия на пчелната пита беше нашето вдъхновение за формата и модела, ”казват архитектите. „Два пресичащи се шестоъгълни обема създават формата, която след това се наглася по височина и ширина, за да пасва на нуждите на пчеларя.” „Използването на светло дърво с покритие, което е в меден тон, също беше връзка, която искахме да създадем.”

vulkan beehive

Видими от улицата, пчелните кошери насърчават минувачите да се запитат за градското пчеларство и устойчивостта на града. В сътрудничество с пчеларя Heier Du Rietz, кошерите разполагат с 160 000 пчели. Пчелите влизат през малък отвор на дъното на всеки кошер и лесно могат да открият цветен прашец и вода от околните зелени площи.

 

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn