Under: Поглед в най-големия подводен ресторант в света

В най-южната точка на норвежкото крайбрежие край село Båly, архитектурната компания Snøhetta проектира първият в Европа подводен ресторант – Under. В непосредствена близост със силите на природата, ресторантът, който ще функционира и като изследователски център за морския живот е почит към норвежкото крайбрежие и към Линнес – дивата фауна на морето и скалистите брегове на най-южната точка на Норвегия.

На половин потънала в морето монолитната форма на сградата разрушава повърхността на водата, за да лежи срещу скалистата брегова линия. Подобно на аквариум, структурата ще се превърне в част от морската среда, разположена на морското дъно на пет метра под повърхността на водата. С дебелостенни бетонни стени, конструкцията е изработена така, че да издържа на натиск и удар от неравните морски условия. Подобно на потънал перископ, масивните акрилни прозорци на ресторанта предлагат изглед към морското дъно, променящо се през сезоните и различните климатични условия.

Мисията на Under

Чрез своята архитектура и мисия за информиране на обществеността относно биологичното разнообразие на морето, ресторантът ще създаде вдъхновяващо подводно изживяване.

Under е разработен със съществено внимание към неговия географски контекст и водни съседи. Елегантната, опростена форма на сградата е капсулирана в бетонна черупка с груба повърхност, която приканва мидите да се залепят за нея. Тъй като общността на мекотелите се уплътнява, с течение на времето потопеният монолит ще се превърне в изкуствен риф на миди, който функционира двойно, за да изплаква морето и естествено да привлича повече морски живот към пречистените води.

Ресторантът също ще посрещне интердисциплинарни изследователски екипи, изучаващи морската биология и поведение на морските обитатели. Изследователите ще помогнат за създаването на оптимални условия на морското дъно, така че рибите и мидите да могат да виреят в близост до ресторанта.

подводен

Историята на морското дъно

В сградата ще се помещават 80-100 гости. Приглушеното осветление от вътрешността на ресторанта и инсталираното на морското дъно е с цел да спомогне за разцвета на дивата природа на пясъчния бряг извън 4-метров панорамен акрилен прозорец. Информационни табели ще бъдат монтирани по протежение на пътеката, водеща гостите до входа на ресторанта. Този информационен път ще разказва история за морското биоразнообразие и норвежкото крайбрежие, изтъквайки цялостното преживяване в ресторанта, завършвайки на рампа до ресторанта, където входът е облечен в необработен, местно добит дъб, който в крайна сметка ще избледнее в сивите тонове, хармонизиращи се със суровия бетон.

under

Цветовата палитра на ресторанта следва логиката на различните истории на конструкцията. Докато барът за шампанско се характеризира с цветове, вдъхновени от крайбрежната зона, с приглушените си цветове, които напомнят за утаечния слой от черупки, скали и пясък, трапезарията е потопена в тъмни сини и зелени цветове, вдъхновени от морското дъно, морски водорасли и бурно море. Топлият дъб на интериора на ресторанта контрастира с грубата бетонна обвивка, създавайки интимна атмосфера. Материалите са избрани не само поради естетическите им качества, но и заради устойчивите им характеристики и способността да създават добър вътрешен климат.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn