Smart Flower – Соларнитe панели на бъдещето

Новия слънчев панел – „ Smart Flower  –  осигуряващ 40-50% по-голяма ефективност от традиционните панели.

Американците са силно загрижени от решението на администрацията на “Тръмп”, да отмени климатичните разпоредби и да спре, постигнатия до тук напредък във въгледобивната промишленост. Може да ви се стори окуражаващо, че все пак това не се случва навсякъде. Тъй като САЩ стигна по-далеч от поставените амбициозни цели, посочени от президента Обама, други нации се движат в посока към по-енергийно-отговорно бъдеще.

 

Австрия например започва изграждане на национална мрежа от станции за зареждане, в усилие да увеличи използването на електрически автомобили и да намали въглеродните емисии. Заедно с Европейския съюз бе създадена и бизнес среда, която подкрепя предприемачеството, насочено към устойчивото развитие. Един такъв изход от този контекст е “SmartFlower”, фотоволтаичен масив, който се движи през деня заедно със слънцето, така че да събере максималното от слънчевите лъчи.

Компанията твърди, че този дизайн води до 40-50% по-голяма ефективност от традиционните соларни панели.

За разлика от слънчевите панели, които обикновено се инсталират на покрива, SmartFlower  разполага с движещ се механизъм, което му позволява да се позиционира на различни места, за да увеличи максимално излагането на слънце. Сутрин, когато слънцето се издигне, панелите му се разтварят, създавайки подобно на цвете устройство, което след това се върти през целия ден в търсене на максималната слънчевата светлина. Когато падне нощта соларното цвете преминава в неактивен режим и стартира процес на пречистване, като минимизира смущенията от слънчевата светлина, които могат да възникнат в резултат на натрупване на прах. С цел да бъде удобно за потребителя и лесен за употреба, системата може да бъде инсталирана във всяко едно открито пространство, след което просто трябва да бъде включено.

SmartFlower вече е спечелило одобрението и симпатиите на австрийския актьор Арнолд Шварценегер, който казва: “Искам да изкажа искреното си мнение за тази иновация, каква блестяща идея всъщност е и колко лесен за употреба – поставете го пред къщата си, а след това просто го включете – няма нужда нито от инсталация, нито от нищо – просто го свържете и пуснете. “

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn