“Safdie Architects” завърши най-високия вътрешен водопад в света на летището в Сингапур

водопад

Вътрешна гора седи под голям остъклен купол с водопад от дъждовна вода, преминаващ през средата на летище Jewel Changi в Сингапур, проект на Safdie Architects.

Safdie Architects ръководи консорциум от архитекти и дизайнери за изграждане на пететажната оранжерия, пълна със зеленина и растения, магазини и обществени пространства, която ще бъде открита пред обществеността следващата седмица.

Сградата с форма на стъклена поничка е свързана с транспортните системи на града и директно до терминала на летището, както и с терминали две и три чрез пешеходни мостове. Сградата разполага с пет етажа над земята и пет под нея.

Наречен „Дъждовен вихър“, 40-метровия вътрешен водопад е най-големия в света и може да предава 10 000 галона вода в минута.

“Тороидалният обратен купол на Jewel създава нов вид пространствен опит – дневна обширна градина, съчетана със седем нива магазини и летища”, казва Моше Сафди, основател и директор на Safdie Architects.

“Светлината прониква навсякъде, докато покривът се просмуква през купола, за да създаде драматичен водопад, който се спуска седем етажа до най-ниското ниво на сградата.”

Четиринадесет дървесни колони и пръстеновидни греди поддържат куполообразния покрив, който е оформен от непрекъснато решетъчна обвивка, поддържаща стъкла от висококачествено стъкло.

Това стъкло е предназначено да максимизира светлината, която достига до сградата, като същевременно не позволява тя да стане твърде гореща вътре, за да се гарантира, че растенията имат идеалните условия за растеж.

Всяко стъкло има 16 милиметрова междина, за да абсорбира шума от излитане и кацане на самолети, и е тестван широко, за да бъде сигурно, че няма да предизвика разсейващи отражения за ръководителите на полети.

По време на дъждовни бури водата се събира, за да се използва за хранене на най-високия вътрешен водопад в света, който тече от централен окулус. Тази вода се събира и използва за напояване на градините в сградата.

Пет нива с магазини обграждат терасираната градина, наречена Shiseido Forest Valley, която също има няколко по-малки водопади, които са достъпни чрез две пътеки, които се изкачват на 30 метра надморска височина. Долината на Shiseido Forest се достига от главната търговска зона чрез серия от “каньони”.

На 5-то ниво Canopy Park с площ от 14 000 квадратни метра включва забележителности, включително лабиринт от жив плет и мрежов парк за игра, както и зона за събития, наречена Cloud9 Piazza, която има капацитет за 1000 души.

Safdie Architects, която е основана от израелско-канадско-американския архитект Моше Сафди през 1964 г., наскоро обяви плановете си да добави четвърта кула към съществуващия си хотел Марина Бей Сандс в Сингапур.

В неотдавнашно интервю, Safdie каза, че архитектите трябва да станат “по-гъвкави” в отговор на изменението на климата, така че техните сгради да могат да реагират на по-екстремни среди.

Водопадите са включени в много сгради, включително 121-метров небостъргач и къща в Коста Рика. Също така в Сингапур, градините на брега на развитие от Wilkinson Eyre има 30-метров висок водопад.

Водопадът на летище Jewel Changi ще загуби титлата си като най-високия в света, когато проектът на Eden в Китай от Grimshaw, който ще има 50-метров водопад, завършва през 2020 година.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn