Oceanix City – плаващите села, които могат да издържат на урагани

Oceanix City

Архитектурната компания „BIG“ разработи концепция за плаващ град, който може да събере и да помогне на до 10 000 души при екстремни метеорологични явления и покачване на морското равнище.

Основателят на „BIG“ Баркъл Ингелс разкри концепцията си на вечерята около кръглата маса за плаващите градове в централата на ООН в Ню Йорк.

Наричан “Oceanix City”, проекта ще се състои от живи острови, събрани заедно в групи от по шест, които да образуват села. След това тези клъстери ще се повторят на шестици, за да се образува село с площ 12 хектара за 1650 жители, а след това отново да се създаде архипелаг, в който ще живеят 10 000 граждани.

“Ние го основаваме на тази модулна идея за хексагонален остров”, каза Ингелс в презентацията на кръглата маса. “Той има омни-посоката на кръга, но има модулност и рационалност на нещо, създадено от човека.”

Oceanix – компания, която разработва иновативни начини за изграждане във вода, възложи на студио „BIG“ разработване на концепцията, работещи в сътрудничество с Центъра за океанско инженерство на MIT и Oceanix.

Oceanix City е предназначен да осигури обитаема, офшорна среда в случай на повишаване на морското равнище, което се очаква да засегне 90% от крайбрежните градове в света до 2050 година.

Всеки един от модулите ще бъде построен на сушата и след това ще бъде пренесен в морето, където ще бъде закотвен на място. Миниатюрните острови също са проектирани, така че да оцелеят в ураган от категория „пет“.

Конструкциите ще бъдат гъвкави, за да могат градовете да бъдат местени, ако нивата на водата станат твърде ниски.

Плаващата архитектура ще предложи “подобрен начин на живот”

Архитектурно студио „BIG“ възнамерява сградите на върха да бъдат изградени от местни “подхранващи” материали като дърво и бързо растящ бамбук, които също предлагат “топлина и мекота при допир”.

Редица възобновяеми енергийни ресурси, като вятърни и водни турбини и слънчеви панели също са включени. Производството на храни и земеделието ще бъдат интегрирани и ще следват политика за нулеви отпадъци.

“Всеки остров има 3000 кв.м. външно земеделие, което също ще бъде проектирано така, че да може да се ползва като свободно пространство”, каза Ингелс.

Структурите, които населяват модулите, ще бъдат на ниско ниво – прогнозира се, че ще са с височина от четири до седем нива, за да се запази центърът на тежестта. Визуализациите показват, че сградите ще се разширяват нагоре, за да осигурят засенчване и допълнително покривно пространство за слънчевите панели.

Всяко мини-селище ще включва общностна рамка за живот, включително водни бани, пазари, духовни и културни центрове, но “BIG възнамерява град Oceanix да бъде приспособим към “всяка култура, всяка архитектура”.

Друга основна полза на плаващия град, според съоснователя на Oceanix – Марк Колинс Чен, е, че тя е пример за достъпно развитие, което може да предложи решение за разселените общества.”

“Нашата цел е да гарантираме, че устойчивите плаващи градове са достъпни за всички и са достъпни за всички крайбрежни райони в нужда!”, каза Чен. – Те не трябва да стават привилегия на богатите.

Oceanix City е предназначен да бъде развит в субтропични и тропически райони, които най-много са изложени на риск от наводнения, но скоро биха могли да предложат по-привлекателна среда за живот.

“Идеята, която представяме тук, не е, че всички ние ще живеем в морето в бъдещето”, каза Ингелс. – Няма да е воден свят.

“Това е просто друга форма на човешко местообитание, което може да бъде семе, което по същество може да расте със своя успех, тъй като се оказва социално и екологично желателно да се избере този начин на живот“, продължи той.

Откриването на Oceanix City в Обединеното кралство бележи голяма крачка напред за развитието на градове, адаптирани към изменението на климата и произтичащата от заплахата от повишаване на морското равнище и екстремни метеорологични явления.

Заместник-генералният секретар на ООН – Амина Мохамед описа плаващите градове като начин за справяне с “граничните проблеми”, пред които са изправени хората.

“Трябва да изградим градове за хора, а не за автомобили“, каза тя. “И ние трябва да изградим градове, знаейки, че те ще бъдат на първа линия на рисковете, свързани с климата – от покачването на морското равнище до бурите. Плаващите градове могат да бъдат част от новия ни арсенал от инструменти.”

Чен разкри, че екипът ще продължи с производството на прототип на схемата, с амбиции да го пусне на изток в Ню Йорк.

Oceanix City е част от нарастващ интерес към плаващите градове, разработен в отговор на повишаването на морското равнище. Примери за проекти включват колонии от плаващи къщи по река IJ на Амстердам и амфибийна къща във Великобритания.

Редица американски градове проучват други начини за укрепване на уязвимите си брегови линии. Бостън и Маями предприемат стъпки за справяне с наводненията, докато Сан Франциско и заливната зона обявиха конкурс за дизайн, който изискваше начини за защита на крайбрежните зони от покачването на морското равнище, както и земетресенията.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn