Milestone: Първият в света жилищен проект изграден от 3D-бетонен печат

принт

Бързината никога не е била асоциирана с изграждането на качествен дом, но съвсем скоро това е на път да се промени. Технологичният университет в Айндховен планира да построи пет 3D принтирани къщи в новия жилищен квартал Bosrijk.

къща

Проектът Milestone

Целта, известна като проектът Milestone за пръв път бе представена по време на Холандската седмица на дизайна през 2016 г. като партньорство между университета и община Айндховен – обявена за първият в света жилищен проект, изграден от 3D-бетонен печат.

И докато първата къща е отпечатана от принтер в Айндховенския технологичен университет, останалите четири, включени в проекта, ще бъдат изградени на място. Къщите ще изглеждат като “случайно поставени камъни на зелен пейзаж”, а техният необичаен дизайн “може да се реализира благодарение на една от ключовите характеристики на 3D печата: способността да се изгражда почти всяка форма”, се казва в прессъобщение на компанията.

Къщите ще бъдат пуснати на пазара за наемане през следващата година, а най-малката от тях, която разполага с две спални, вече привлече вниманието на над 20 семейства само седмица след публикуване на снимките.

Използваният 3D принтер представлява огромно роботизирано рамо с дюза, която изстисква специално формулиран бетон, за който се казва, че има текстура на сметана. Бетонът е “отпечатан”, добавяйки слой върху слоя, за да се създаде стена и да се увеличи неговата здравина.

Процесът позволява на строителите да създават точни детайли и да поставят бетон там, където е необходимо, вместо да изливат твърди форми, като използват излишни материали и отделят повече въглероден диоксид. Освен това използването на триизмерно печатане би могло да увеличи скоростта на строителството и да намали разходите за труд.

3D

Методът също така ще намали и екологичните щети, като намали количеството бетон, което се използва, казва Руди ван Гурп, управител на фирмата, който работи съвместно по проекта с технологичния университет в Айндховен.

Още едно голямо предимство при строенето чрез 3D принтер е способността на машините да създават форми, непосилни дори за най-добрите майстори и архитекти.

архитекти

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn