Leeza Soho – небостъргачa с най-високият атриум в света от Zaha Hadid Architects

Leeza Soho

45-етажният небостъргач Leeza Soho, проектиран от покойната Заха Хадид в Пекин, Китай, има най-високия атриум в света, усукващ се през центъра на сградата.

Проектиран от покойната основателка на Zaha Hadid Architects преди смъртта й през 2016 г., небостъргачът се намира в бизнес района на Фенгтай.

По поръчка на Soho China, разработчика на Galaxy Soho и Wangjing Soho, небостъргача Leeza Soho помещава в себе си комбинация от магазини и офиси, обградени от гигантския атриум.

“Новият бизнес район е неразделна част от мултимодалния градски план на Пекин за приспособяване на растежа, без да се засяга съществуващите инфраструктурни мрежи в центъра на града”, обясни студиото, което сега се ръководи от Патрик Шумахер.

“Тази 45-етажна кула с всичките си 172 800 квадратни метра отговаря на търсенето на малкия и средния бизнес в Пекин за гъвкаво и ефективно офис пространство от клас А.”

Вече завършен, Leeza Soho има 45 етажа над земята и четири етажа под нея.

Той е разположен на място в непосредствена близост до железопътната гара на бизнес квартала и прегражда подземен тунел за обслужване на метрото.

Положението на сградата над този тунел принуди Zaha Hadid Architects да раздели сградата на две половини, което доведе до образуването на гигантския атриум в центъра и.

Този процеп управлява цялата височина на сградата, което на 194.15 метра го прави най-високият атриум в света, изпреварвайки този в хотел Burj Al Arab в Дубай.

Докато се издига, атриума на Leeza Soho се извива с 45 градуса, за да изглежда, че двете страни на кулата се движат заедно „в динамичен пас де дьо“. Това също изравнява горните нива на кулата с гледка към Lize Road – една от главните улици на западен Пекин.

Динамичната форма на атриума създава изпъкнали отвори от двете страни на кулата, които позволяват естествена светлина в интериора и осигуряват гледка към града от всеки етаж.

Най-ниското ниво на атриума е проектирано да изпълнява ролята на публичен площад за бизнес района.

„Атриумът на Leeza Soho действа като публичен площад за новия бизнес район, свързвайки всички пространства в рамките на кулата и предоставя различни гледки поради извиващата се скулптурна форма; създава фантастично ново градско пространство за Пекин, което е пряко свързано с транспортната мрежа на града . “

Двете половини на Leeza Soho са свързани вътрешно чрез пътеки, които се извисяват през атриума от четири различни нива, докато външно са свързани със стъклена фасада.

Тази стъклена фасада е двойно изолирана и е съставена от множество стъклени панели, които са под ъгъл, за да подпомогнат вентилацията. Намерението е да се помогне за поддържане на комфортен климат на закрито в променливите метеорологични условия на Пекин.

В опит да подобрят екологичните показатели на сградата кулата е снабдена с рекуперация на топлина от изгорелия въздух и високоефективни помпи, съоръжения за събиране на вода, промиване на сива вода и изолационен зелен покрив с фотоволтаични панели.

Има и 2680 велосипедни места за паркиране със шкафчета и душ кабини, заедно с места за зареждане на електрически или хибридни автомобили, за да се насърчи потребителите да пътуват устойчиво.

Кулата Leeza Soho е един от четирите проекта, които Zaha Hadid Architects е проектирала за разработчика Soho China, включително два други в Пекин.

Сградата на Galaxy Soho се състои от четири основни куполообразни структури, докато търговският комплекс Wangjing Soho разполага с три кули във формата на камъчета, разположени по средата между летището на столицата в Пекин и града.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn