K11 Musea – зелени каскадни стени и множество градски ферми в новия културен център на Хонконг

K11 Musea
K11 Musea е търговски център разположен на пристанището на Цим Ша Цуи в Хонконг, проектиран от архитектурен екип, ръководен от Кон Педерсен Фокс.

Облицован с португалски варовик, с 4600 квадратни метра зелени каскадни стени и зелен покрив с множество градски ферми.

Десететажният комплекс е културен център насочен към широкото развитие на Victoria Dockside собственост на строителния предприемач и милиардер Адриен Ченг.

Проект воден от Кон Педерсен Фокс, Victoria Dockside включва 65-етажния хотел Розуд, жилищна част обслужвана от K11 Artus и офис сградата K11 Atelier.

„Целта на K11 Musea е да се превърне в долина на културата в Хонконг, вкарвайки изкуството, архитектурата, дизайна, устойчивостта и всички форми на културата в ежедневието на новите потребители“, заяви Ченг.

K11 Musea е дело на над 100 сътрудници, включително базираната в Ротердам OMA, ландшафтни дизайнери James Corner Field Operations и локалното архитектурно студио Studio LAAB.

Центъра за търговия на дребно в Хонконг включват моден магазин, пълен с медни скулптури и магазин за красота, облицован със стоманени рафтове.

K11 Musea е заобиколена от луксозни търговски дестинации и ресторанти.

Вътре бронзовият атриум има 35-метров окулус, светещ върху изложбено пространство с геодезична форма, което се слива с балконите на горните нива.

Атриума е облицовано с ръчно щамповани алуминиеви панели, проектирани от Studio LAAB, за да приличат на кореновата система на дърво.

Отвън площада, обвит в извита стъклена стена, осигурява пространство, наподобяващо амфитеатър, в което ще се провеждат представления и културни събития.

Градината на покрива е осеяна с балдахини и конструкции, включително слайд, оформен като паун, проектиран от датските дизайнери на детската площадка Monstrum.

Слайдът е разположен сред елипсовидни участъци от тревни площи и растения, заобиколен от малки градски ферми, за да отглеждат продуктите за ресторантите на търговския център.

Rem Koolhaas и David Gianotten от OMA са проектирали анодизиран метален кафе-киоск, който също ще заеме мястото. Наречен Кубе, павилионът седи под голям плаващ балон, който се удвоява като балдахин.

Приложение към основния център, наречено Muse Edition, въвежда оригинален вафлен таван от 70-те години. Сега той обхваща нов магазин за дизайн на MoMA, с интериор, проектиран от Edge Design.

Въртяща се колекция от публично изкуство и специфично за сайта изкуство ще заеме площадките на центъра, с особен акцент върху насърчаването на работата на хонконгските дизайнери.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn