IKEA изследва бъдещия градски живот за мнозина

Известна със семпли, добре проектирани, плоски мебели, IKEA предлага разширяване на своя модел „Направи си сам“ в много по-голям мащаб: цели градски центрове.

В лабораторията на IKEA за “продукти на бъдещето”

„Дни на демократичния дизайн“ е ежегодно събитие, където компанията представя предстоящите си проекти и сътрудничества. Тази година IKEA представи проекта Urban Village, съвместна работа между SPACE10 и EFFEKT Architects. След две години проучвания, глобалната лаборатория за изследвания и дизайн на IKEA, SPACE10 публикува своята визията пред обществеността за нов начин на проектиране, изграждане и споделяне на нашите домове, квартали и градове.

В светлината на нарастващата криза в жилищното строителство и околната среда, пред които е изправена човешката популация, проектът цели да създаде по-приемливи, устойчиви и достъпни жилища за справяне с новите и предстоящи предизвикателства, пред които ще се изправим. Бързата урбанизация, застаряването на населението, социалната изолация, изменението на климата и липсата на достъпни жилища сочат към необходимостта от преосмисляне на нашия подход към градовете и градския живот.

град

Проектът Urban Village

С всеобхватна цел за подобряване на качеството на живот, проектът Urban Village включва многостранен подход. Споделените общности предоставят разнообразие от възможности за различни видове семейства и условия на живот: от един човек или група съквартиранти, до семейства от няколко поколения, жилището е проектирано да бъде приспособимо в рамките на модулна сградна система.

Вземайки търговската марка IKEA от сглобяеми, плоски комплекти, домовете дори са проектирани да бъдат демонтирани за бъдеща повторна употреба и рециклиране. С помощта на устойчив и намаляващ въглеродния отпечатък метод на строителство, сградите ще използват и кръстосано ламиниран дървен материал заради своите екологични и структурни характеристики. Тези висококачествени домове ще имат достъп до споделени услуги и съоръжения, както и до цифров интерфейс за ежедневно управление.

мебели

Проектирането и изграждането на градовете не само е преосмислено, но и финансирането и развитието на начина на формиране на градовете. За да се създаде по-ниска входна точка в жилищния пазар, проектът Urban Village ще се стреми да си партнира с дългосрочни инвеститори за финансиране на строителството. Обществените тръстове и кооперативната жилищна система също биха насърчили навлизането на по-евтини жилища на пазара и гарантиране на интересите на Общността.

IKEA

Когато сградите трябва да отговорят на променящите се нужди на населението, те могат да бъдат демонтирани и преработени вместо да бъдат разрушени и изхвърлени. Системата е предназначена за разглобяване, където компонентите и материалите на сградата могат да бъдат използвани и заменени, а не загубени.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn