Суперяхта “Earth 300” с ядрена енергия по-дълга от “Титаник”, струва 700 милиона долара

суперяхта

Суперяхта “Earth 300” – Проектиранa да привлича най-добрите и ярки умове в изследването и борбата с изменението на климата, плавателният съд планира да бъде „научен град“ във водата.

Суперяхта с ядрено захранване, по-дълга от „Титаник“, с 22 съвременни лаборатории и 13-етажна „научна сфера“ може да звучи като плаващата централа на някой супер злодей. Но “Earth 300” всъщност е революционен изследователски кораб, предназначен да изследва изменението на климата и други предизвикателства, пред които е изправена нашата планета. Проектиран от военноморския архитект Иван Салас  Джеферсън, основател на Iddes Yachts, 300-метровият кораб има радикално аеродинамичен вид. Той е замислен като „платформа за екстремни технологии“, включваща роботика, изкуствен интелект и квантови изчисления, за да привлече най-добрите и ярки умове от множество области.

Earth 300” е революционна изследователска суперяхта, предназначена да изследва изменението на климата и други предизвикателства.

Подобна смела визия не е евтина – в момента цената на кораба, построен от полската военноморска архитектурна фирма NED, се движи между 500 и 700 милиона долара. Проектиран да прилича на Земята, „научният град“ на кълбото ще приюти най-добрите учени по климата, които ще използват най-съвременните технологии на кораба за разработване на иновативни решения.

С дължина от 150 фута – почти с дължината на футболно игрище- лъскавият кораб включва изключителна палуба за наблюдение на носа, хеликоптерна площадка за превоз на пътници до и от кораба и селекция от модерни подводни експедиционни превозни средства за дълбоките проучвания във водата.

Списъкът на поддръжниците на проекта е впечатляващ и включва IBM, Triton Submarines, EYOS Expeditions и RINA, международен лидер в областта на морската безопасност. TerraPower, компанията за ядрени иновации, основана от Бил Гейтс, е разработила технологията за бордния реактор с разтопена сол, който ще осигурява енергия с нулеви емисии.

Очаква се да стартира през 2025 г., “Earth 300” ще има място за 160 учени от различни дисциплини, както и 165 членове на екипажа и десетки резиденти и студенти-изследователи.

Ще има и места за 40 VIP гости, които ще платят по 3 милиона долара всеки за привилегията. Това е повече от 10 пъти цената на едно място в Virgin Galactic. С толкова много гледащи към космоса, защо да разработваме авангарден морски кораб?

„Океаните умират“, казва Салас Джеферсън. „След като съм роден в Палма де Майорка, го видях от първа ръка в Средиземноморието. Сега е моментът да рестартираме, да се свържем отново и да пренасочим съдбата на нашата планета. Нашите океани ни поддържат – и нашата планета – живи, а мисията на “Earth 300” е да защитава нашите океани и да гарантира тяхното здраве за следващите поколения.” Космосът може да е бъдещето, казва Салас Джеферсън, но „днес Земята е единственият ни дом“.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn