Dojo – защитната стена между интелигентните устройства и потенциалните заплахи

dojo-smartbrokers-blog

Dojo е създаден, за да запази сигурността във вашия “умен” дом.

Тъй като грижата за сигурността на „Интернета на нещата“ нараства, умните домове не са освободени от заплахи за киберсигурността. Британска компания за сигурност пусна нов продукт, наречен Dojo, който има за цел да защити Wi-Fi мрежата на собствениците на жилища.

 

След като бъде включен в Wi-Fi рутера, Dojo действа като защитна стена между свързаните устройства и потенциалните заплахи. Ако системата открие заплаха, тя автоматично ще изключи засегнатите устройства, за да предотврати разпространението на злонамерения софтуер и до другите устройства.

 

 

Потребителите могат допълнително да контролират системата чрез приложение за смартфони, да го използват за дистанционно управление или изключване на устройствата. Приложението изпраща известия, когато бъдат открити заплахи на сигурността.

 

 

Dojo има светлинен пръстен, който показва състоянието на Wi-Fi мрежата. Зелената светлина означава, че мрежата е защитена и не е компрометирана поверителността на потребителите. Жълтото означава, че рискът е открит и автоматично намален. А червеното показва, че са открити заплахи и са необходими допълнителни действия от мобилното приложение на Dojo.

Освен това устройството е подсигурено от механична “учеща се” система, която изучава поведението на свързаните с него устройства и ще сигнализира за подозрителни дейности.

С течение на времето системата ще може по-добре да разпознава моделите на устройствата, ще прави по-добра диагностика и следователно ще осигури по-сигурна домашна мрежа.

 

През последните месеци имаше сериозни нарушения на неприкосновеността на личния живот, причинени от компрометиращи устройства, включително Mirai, най-голямата атака срещу DDоS (бел. ред. – DDoS атаките имат за цел да спрат достъпа на целевите потребители до важна информация или до определен сайт/приложение; този вид атаки са лесни за изпълнение, което ги превръща в страст за хакерите), стартирана от ботнет на “Интернета на нещата”, интелигентни телевизори, а дори и умни плюшени мечета превърнати от пухкави в зловещи.

 

 

Производителите на устройства често жертват сигурността заради интензивността на пазара и потребителите несъзнателно плащат цената. Dojo решава проблема със сигурността на „Интернета на нещата“ и защитава всяко умно домашно устройство, за да гарантира сигурността и неприкосновеността на личния живот.

Dojo ще бъде на разположение първо в САЩ за 199$ и по-късно ще бъде представен и на пазара в Европа.

 

 

 

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn