DIY мебели – как да ги направим?

DIY

Понякога не е нужно един дом да е обзаведен със скъпи мебели, за да бъде стилен и уютен. Този ефект се постига и чрез някои прости стъпки, наръчни материали, малко свободно време и доза въображение. Съществува разнообразие от идеи как да си направим удобни и красиви мебели, с които да запълним пространството в жилището си. Този метод на обзавеждане с ръчно изработени вещи е по-известен като DIY (Do it Yourself.)

Масичка от пън

Модерен вид на дома се добива много лесно чрез няколко трика. При липса на средства или време за избиране на мебели интересна идея за направата на масичка за хола е използването на пън. Магията се случва чрез монтирането на пластмасови крака от стар стол върху широк пън. Височината на мебелта зависи от индивидуалните предпочитания на всеки. Масичката е идеална декорация, върху която могат да накацат вази с цветя или книги. Друг по-прост вариант е да се използва единствено пънът, който сам по себе си е стилен домашен аксесоар.

мебели
Източник: bg.mehomez.com
Стълба вместо рафт

Иновативен подход за сдобиване с нов рафт е използването на стълба. Нужно е да се изработят няколко дъски, които да се прикрепят към нея. Това става чрез залепване на дъските към напречните греди на отворена стълба. От там нататък следва изборът за подходяща декорация. Опциите са безброй: от модерна библиотека до през съхраняването на инструменти или превръщането ѝ в мини гардероб за чанти и обувки.

Мебелта може да е изключително полезна в домакинството. Ако към стълбата се прикачат телени кошнички, там могат да се държат хавлии и кърпи за баня. При поставянето на новоизградения рафт в кухнята той се превръща в идеалното място, където да си почиват свежите продукти, чакащи да бъдат приготвени.

мебели
Източник: grandecor.bg
DIY мебели от щайги

Този тренд е навлязъл отдавна в интериорния дизайн и е ключов елемент в обзавеждането на апартамент в индустриален стил. От щайги се изработват най-вече маси, но те се превръщат в модерни столове, бюра и шкафове, където се поставят различни вещи: албуми със снимки, книги или винтидж аксесоари. Приложение на щайгите може да се намери, когато се използват като кош за дрехи или списания. Друга опция е да служат като лампа.

мебели
Източник: obzavejdane.net
Метални тръби като холна масичка

Преобразяването на обикновените тръби в холен аксесоар става в няколко лесни стъпки. Те са: пребоядисване в цвят според индивидуалния вкус, нарязване, заваряване и поставяне на стъклен плот отгоре. Крайният резултат е футуристична масичка, която пасва идеално на интериорния дизайн в дома ви.

мебели
Източник: blog.fashion-is-fiction.com
Табуретка от гуми

Вдъхването на живот на стари автомобилни гуми става чрез превръщането им във табуретки. За целта са нужни дъска, дунапрен и предварително ушит плетен калъф, който да е стабилно прикрепен към гумата и дъската. Дизайнът на облицовката може да бъде закачлив, забавен или по-изчистен и стилен в зависимост от интериора на стаята и предпочитанията на дадения човек.

мебели
Източник: idei.bg
Мебели от палети

Палетите са идеални за направата на спалня или дивани. Имат практична функция и никога не излизат от мода. Те са нестандартно решение за обзавеждане на жилището, направени от естествен материал и удобни за пребоядисване или освежаване. Вариантите, в които палетите се използват за мебелиране на дома, са много: от етажерки, маса за хранене до закачалки, поставки за саксии или дори люлка. За последното трябват само сръчна ръка, няколко пирона, чук и въже за изработката.

мебели
Източник: stroiinfo.com
Поглед към DIY сушилника

В много апартаменти терасите са малки или липсват, а не всяко домакинство има възможността да си купи сушилня. Затова пък съществуват други алтернативи, които са иновативни, практични и спестяващи място. Щорите се оказват добър заместник на сушилника, като се превръща в такъв само с едно разгъване. Това ги прави удобни и мултифункционални за употреба.

мебели
Източник: www.grandecor.bg
Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn