Apple Park: Поглед над 5 милиардния “космическия кораб” на технологичния гигант

apple park

Добре дошли в Apple Park пътеводителя на екстравагантното, мултимилиардно централно управление, което се намира в сърцето на долината Санта Клара в Купъртино, Калифорния. Сградата е впечатляваща – но се оказва, че не всички са щастливи от съществуването й.

Apple е една от най-големите компании в света и не е изненадващо, че бързо израства сегашното си седалище в Infinite Loop в Купъртино, Калифорния. В резултат на това Apple прекарва години в проектиране и изграждане на ново управление.

Новият кампус официално е наречен Apple Park, въпреки че преди това сградата е била широко известна на аудиторията като “Космическия кампус”, поради дизайна наподобяващ летяща чиния.

Едно от най-важните допълнения е театърът „Стив Джобс“, който вероятно ще бъде най-посещаваната част в кампуса. Залата ще бъде с площ от 1 000 седящи места, разположена на хълм – една от най-високите точки в Apple Park и без съмнение ще бъде мястото на бъдещите продуктови презентации на компанията.

Колко струва Apple Park?

Първоначалната оценка показва, че кампусът струва половин милиард долара, само земята възлиза на 160 милиона долара, но както обикновено при големите строителни проекти, разходите са надхвърлени. Бюджетът за подобно на „космически кораб“ управление се е изстрелял малко под три милиарда долара през 2011 г. и почти 5 милиарда долара до 2013 г., макар че Apple търсят начин да намалят разходите с един милиард.

Apple са известни със своите строги изисквания, когато става дума за дизайн, материали и т.н., но разходите за този проект са предизвикали някои противоречия. Още през 2013 г. бе съобщено, че гневни акционери нападат проекта и го наричат “прекалено екстравагантен”.

 Въпреки това, Apple вероятно могат да си го позволят. Последните разходи от 5 милиарда долара са огромен разход, но все пак представляват само около 2,3% от огромните парични резерви на Apple.

По време на събитието през Март 2016 г. главният изпълнителен директор на Apple, Тим Кук заяви, че “Визията на Стив за Apple се простира далеч отвъд времето си. Неговите намерения за Apple Park са да бъде дом на иновациите за бъдещите поколения. Работните места и парковете са проектирани да вдъхновяват екипа на Apple, както и в полза на околната среда. Постигнахме една от най-енергийно ефективните сгради в света, а кампусът ще работи изцяло на възобновяема енергия.“

От Apple споделиха, че по-голямата част от енергията за съоръженията ще идва от „Централен завод на нисковъглеродна база“. Структурата е оборудвана със слънчеви панели в горната част на сградата.

Освен това 7 000 дървчета са посадени, така че да обграждат кампуса. Apple са наели водещ дърводелец от Станфордския университет, който да им помогне за пейзажа в района и да възстанови част от местния растителен живот, включително кайсиевите овощни градини.

Новият кампус ще използва също така рециклирана вода чрез тръбопровод от 13, 300 фута, който ще споделя доставките на вода между него и Купъртино.

Дизайн, разпределение и съоръжения

Британската фирма Фостър и Партньори са архитектите, които стоят зад реализирането на тази колосална сграда. На външен вид проектът не се отличава много от първоначалната идея на Стив Джобс, която той представя за пръв път пред Общинския съвет на Купъртино през 2011 година, само месеци преди да почине. Подобната на космически кораб сграда изглежда впечатляващо обгърната в най-големите в света извити стъклени панели.

В интервю с Architectural Record, основателят и председател на Фостър и Партньори, Норман Фостър обясни, че е вдъхновен от идеята за площад в Лондон, където къщите обграждат парка. Това в крайна сметка еволюира в настоящия дизайн на Apple Park: кръгла структура, обграждаща голям открит парк.

Разпределението с “отворен” план, използвано в голяма част от сградата – с повечето служители, разположени около големи маси, вместо разделени в отделни офиси – има за цел да насърчи сътрудничеството. Въпреки, че това не е сработило добре за всички.

Джон Грубер съобщава за обратна връзка от многобройни служители, които не са доволни от разпределението.

Apple Park, който се простира на повече от една миля, също така включва и център за посетители, с магазин на Apple и кафене отворени за обществено ползване.

Това е в допълнение към фитнес центъра за служители на Apple с площ от 100 000 квадратни метра, 300 000 кв.м. съоръжения за изследване и развитие, както и две мили развлекателни пътеки за служителите, подземен паркинг, плюс овощна градина, ливада и езеро.

На обекта ще се съхраняват 1 000 велосипеда и те ще бъдат на разположение за служителите на кампуса. Джони Айв разкри, че служителите ще могат да пътуват с електрически колички за голф и други транспортни средства, ако имат необходимост.

Според подадена информация в кампуса ще бъдат създадени по поръчка 18-футови маси от холандска компания, наречена Arco за служителите на Apple, които ще бъдат позиционирани в отворените работни помещения, за да се обезсърчи атмосферата подобна на офис. Ще има 500 маси, които ако премерим от началото до края ще получим приблизително дължината на Националния мол във Вашингтон.

Въпреки стремежа да бъде самодостатъчен и природосъобразен, гамата от материали, използвани в строителството на парка, без съмнение ще бъде от най-високо качество.

„Както при продуктите на Apple, Джобс не искаше да показва никакъв шев, пролука или четка за боядисване – всяка стена, под и равен таван ще бъдат полирани до свръхестествена гладкост. Целият дървен интериор е събран от определен вид клен и единствено висококачествените „сърцевини“ на дърветата ще бъдат използвани.“

Джони Айв сподели, че в кампуса има четири етажа, за да се сведе до минимум необходимостта от асансьори. Той разкри, че екипът на Apple Watch ще бъде на третия етаж, а неговият дизайнерски екип ще се присъедини към директорите на последния етаж.

Сигурността на Apple Park

Apple взема сигурността много сериозно: Техните идеи и нови продукти, изискват огромни усилия, за да бъдат защитени. Ето защо не е изненадващо, че в първите планови документи подадени още през 2013 година, Apple заяви, че целта на новия кампус е: „Постигане на сигурност и поверителност, необходими за създаването на нови продукти, елиминирайки всеки публичен достъп до обекта и защита на периметъра срещу нарушители.

При обмяна на имейли с персонала на града през октомври 2013 г. изпълнителният директор на Apple всъщност оспорва местоположението на едно дърво. „Ако преместим дървото на още 5 фута, дървото се превръща в проблем за сигурността за нас“, пише изпълнителният директор, според доклад на LA Times. „Хората ще могат да се катерят по дърветата и да прескачат оградата.“

С новия кампус Apple се опитва да прекъсне достъпа до възможно най-голяма степен от обществеността и вероятно дори членовете от екипа няма да имат достъп до всички части на новата сграда.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn