Шест идеи, с които да разкрасим дома си

дома

Възможностите за освежаване на дома са безброй. Промените започват от едва забележими като красива ваза с цветя или малко килимче и достигат до пребоядисване на стените или претапициране на мебелите. За разкрасяването на жилището не са нужни много средства, единствено въображение и няколко часа отделено време. С няколко лесни трика е възможно да се придаде изцяло нова атмосфера в дома в зависимост от предпочитанията на живущите в него.

Декоративни възглавници

Тези аксесоари са отлични акценти във всеки хол. Съществуват разнообразни варианти за вдъхновение – от вида на тъканта до размера и цвета на възглавниците. Неписано правило е, че те трябва да са в един и същи тон с пердетата, стените или друга мебел като фотьойл, например. Когато става дума за дивани в по-тъмни нюанси, е по-добре декоративните възглавнички да са в по-ярки и контрастни цветове и по-малко на брой.  Големите възглавници в меки цветове като мента или бебешко розово отиват на по-светли мебели.

дома
Източник: pixabay.com
Освежаване на стените

Видът на стените в дома са от особено значение за цялостната визия и атмосфера във всяко жилище. Вариантите за тяхното освежаване включват поставянето на множество огледала. По този начин пространството в стаята се отваря и тя изглежда по-широка. Освен това така се добавя и усещане за повече светлина на помещението. Друга опция за стенна украса  са снимките. Семейните фотографии, сложени на стената, могат да се рамкират или оградят чрез поставяне на стълба. Картините винаги са добра и изискана идея, която придава допълнителна артистичност на дома.

дома
Източник: pixabay.com
Килими

Добавянето на килими към интериора на жилището винаги допринася за вмъкването на повече топлина и уют. Също толкова важно като изборът на цвят и модел са мястото и начинът, по който е сложен килима. Поставен диагонално, той е дързък акцент, който привлича вниманието и разчупва визуално интериорния дизайн на дома.

дома
Източник: pixabay.com
Пренареждане на мебелите

Напълно безплатен, но ефективен метод за освежаване на апартамента, е пренареждането на мебели в дадена стая. Заигравката с местенето на вещи може да промени изцяло облика на жилището и най-вече да освободи повече място. Важно е да се запази симетрията в помещението. Ако се сложи обемна мебел от едната страна на стаята, то от другата трябва да се постави мебел със същата големина/размер или няколко по-малки вещи, за да има баланс.

дома
Източник: pixabay.com

Цветя

Един от най-сигурните начини за разкрасяване на дома е аранжирането му с цветя. От малка вазичка на масата за кафе през висящи от стената цветя и такива, спускащи се по прозорците или стените – начините за декорирането им са безброй. Така или иначе те придават живот и свежест на жилището. Цветята могат да бъдат поставени в ексцентрични вази или глинени саксии, украсени с мидички, мозайки или облепени с други мотиви.

дома
Източник: pixabay.com
Хюга

Думата идва от датски и означава чувство на удовлетворение, спокойствие и щастие. В интериорния дизайн хюгата се постига по няколко лесни начина и минимални средства. Широки спални с меки матраци, груби плетени одеяла, покриващи леглото, ароматни свещи, бурканчета с цветна сол, наметнато одеяло върху облегалката на креслото – това са само част от примерите, които въплъщават хюга. Що се отнася до цветовете – гамата варира в по-неутрални и светли тонове като бяло, бежово, пепеливо, небесно синьо и пясъчно. Разбира се, като допълнение могат да се използваш черешово червено, виолетово, тюркоазено за декоративните елементи в дома – табуретки, възглавнички, килими и други.

дома
Източник: kuhnia.bg

 

 

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn