InterContinental Shanghai Wonderland: Първият подземен хотел в света

Когато пристигнете в хотел InterContinental Shanghai Wonderland от неговата алея сте посрещнати от нископрофилна, двуетажна сграда с тревист покрив – едва ли това, което бихте очаквали от луксозен хотел с 336 стаи. Това е така, защото 16 от 18-те етажа на хотела са под земната повърхност.

Хотелът е разположен на една отдавна изоставена бивша кариера в едно от далечните предградия на Шанхай, място което съвсем не изглежда обещаващо като местоположение за курорт. Но повече от десетина години и 300 милиона долара по-късно, той вече е реалност. Осемнадесет етажният курорт е дело на дизайнерската фирма JADE + QA, ръководена от Мартин Джохман, който е проектирал концепцията по време на работа с ATKINS и през 2013 г. създава своя собствена практика в Шанхай и продължава да работи по този проект директно за разработчика Shimao и студио JADE + QA.

Шанхай

Хотелът е проектиран в “S” форма, използвайки изпъкнала до вдлъбната форма. Каменната стена на кариерата и крилата на блоковете за гости са проектирани да обграждат атриум в хотела. Вертикалният атриум от стъкло е предназначен да символизира изкуствен “водопад”. Гизмаг нарича водопада “pièce de résistance” на проекта.

Шестнадесет от 18-те етажа са подземни, а два етажа са всъщност подводни. Шест подводни апартамента разполагат със собствен морски аквариум, а всяка стая има балкон, уютна театрална кутия, от която може да се наблюдава нощно водно шоу. Театърът е хипнотизиращ, много по-впечатляващ  дори от водното шоу в Беладжио, Лас Вегас. Освен това гостите имат възможност да персонализират светлинното шоу в зависимост от техните предпочитания.

хотел

В предградията на Шанхай има много стари кариери, а през последните няколко десетилетия китайското правителство насърчава тяхното възобновяване. Други съседни кариери са превърнати в национални паркове или голф игрища, но към момента InterContinental Shanghai Wonderland е най-голямото предприятие с най-впечатляващи резултати.

Идеята за строителството на хотела е на бизнесмена от Shanghai Shimao Group Xu Rongmao. През 2006 година той открива изоставения обект по време на разходка с вертолет. Така се родила идеята да направи необичайния хотелски комплекс.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn