Центърът за изкуства The Shed отваря врати в Хъдсън Ярдс, Ню Йорк

Центърът за изкуства

Проектиран от Diller Scofidio + Renfro в сътрудничество с Rockwell Group, центърът за изкуства The Shed в размер на 475 млн. долара може да бъде това, което разклаща общественото мнение в полза на често критикувания проект Хъдсън Ярдс.

Ако негативните отзиви за Хъдсън Ярдс ни научиха на нещо, то е че Ню Йорк все повече се превръща в приказка за два града. Голяма част от критиките произтичат от убеждението, че строителните предприемачи строят по-високи небостъргачи, за да могат богатите да живеят като съвременни монарси, като едновременно с това изтласкват по-малко богатите популации от центъра на града.

изкуство

Хъдсън Ярдс е смятан за въплъщение на тази дихотомия. Дубай-на-Хъдсън, проектиран преди десетилетия изглеждаше шокиращо ненужен до момента, в който не отвори врати.

На хартия, Shed е 200 000 квадратни фута културно пространство. Но това е все едно да кажеш, че Ферари е кола – фактическа, да, но по този начин тя се отказва от всичко, което я прави специална. The Shed, която със своята фасада, изработена от леки, луминесцентни панели ETFE, би могла да бъде объркана за масивна реклама на пух – е аморфна сграда, с външна обвивка, разположена върху набор от колела.

Shed

Веднъж активирана, „черупката“ се отдалечава от основната рамка на сградата и всъщност създава цяла нова сграда, която е част от оригиналната. Технологията, използвана за преместване на конструкцията, всъщност е старомодна. За отваряне и затваряне на The Shed се използва същата мощност като тази на на една Toyota Prius, което я прави много икономична.

Независимо от това, че дизайнът на The Shed е привлекателен, неговата основна цел е по-скоро гражданска, отколкото естетическа. Центърът за изкуства ще бъде използван като театър и галерия. Нещо повече, различни събития като изложби, танцови представления и концерти могат да бъдат излъчвани в която и да е от петте зони. Всяка зона е покрита с такава акустика, че нито едно изпълнение не засяга друго.

The Shed е място, където могат да се срещнат широка гама от артисти и дори по-широк кръг от публика.

изкуства

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn