„Окото на Бинхай“ или революционен нов дизайн за библиотеки

корица

Разположена в културния район Бинхай в Тянжин, Китай, 5-етажната библиотека е проектирана от холандската архитектурна фирма MVRDV в сътрудничество с Института за планиране и дизайн на град Тянжин (TUPDI) и носи името „Окото на Бинхай“

Ако има една константа за работата на MVRDV, то това винаги е неочакван елемент. Компанията надмина всички очаквания със своя зашеметяващ проект.

Related image

„Окото на Бинхай“

Известна със своите футуристични, неортодоксални сгради по целия свят, MVRDV успешно създаде елегантен, ако не и революционен нов дизайн за библиотеки. Публичната библиотека Тянжин Бинхай е грандиозен културен център, единствен по рода си.

Сградата с площ 33 700 квадратни метра е най-бързото изпълнение на холандската фирма до момента – с рекорден период за строителството от три години, поради строгия график, наложен от местната община.

Впечатляващото е, че в библиотеката има умопомрачителен брой книги – 1,2 милиона, което я прави райско кътче за библиофилите.

книги

Проектът

Атриумът на обществената библиотека Тянжин Бинхай е умишлено проектиран да изглежда като триизмерна очна ябълка, която гледа през стъклената фасада на сградата.

Пететажното пространство е съставено от лавици от пода до тавана, които са разположени на различни нива, за да образуват формата на окото, докато сферичен светещ аудиториум в центъра образува зеницата.

Извиващите се лавици и кръглия таван придават на библиотеката един отличителен  и различен дизайн, подчертан от гигантската илюзия на око, видима отвън.

око

Лавиците са великолепни места за сядане, които същевременно позволяват достъп до горните етажи. Ъглите и кривите са предназначени да стимулират различни приложения на пространството, като четене, ходене, за срещи и дискусии. Заедно всички тези детайли образуват “окото“ на сградата, което да може вижда и да бъде виждано.

Първоначално MVRDV разкриват своя проект за обществената библиотека Тянжин Бинхай през юни 2016 г., когато строителството вече е в ход. Това е една от петте сгради, за изграждане на нов културен център за района на крайбрежния град, поръчани от Института за Планиране и Дизайн на град Тянжин.

институт

В библиотеката има и учебни заведения, разположени около периферията на интериора и достъпни през главната зала. Освен това сградата разполага и с подземни стаи, които осигуряват допълнително пространство за съхранение на книги.

Първите два етажа на библиотеката се състоят от помещения за четене и зони за отдих. Горните етажи включват заседателни зали, офиси, компютърни зали и две покривни тераси.

Image result for giant eye library

Въпреки че MVRDV е проектирала библиотеката за достъп до горните лавици, клиентът решава да се откаже от оригиналния дизайн поради сроковете за изграждане. Вместо това, перфорирани алуминиеви плочи, отпечатани за представяне на книги са поставени на недостъпните горни рафтове. Почистването се извършва с въжета и подвижни скелета. Макар горната част на библиотеката да е извън обсег, посетителите като че ли нямат нищо против.

Image result for giant eye library

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn