Фермата: Нова връзка с природата

фермата

“Фермата” е начин да се свържат отново хората в града с процеса на отглеждане на храната ни. След индустриалната революция ние се разрастваме от храната, която консумираме и това оказва вредно влияние върху здравето ни и върху околната среда.

„Нашата мотивация за реализирането на „фермата” е лична. Преди 2 години преместихме офиса си от центъра на Пекин към планините на Австрия.  Живеем и работим сега извън рамките и се опитваме да бъдем толкова самодостатъчни, до колкото е възможно. Ние отглеждаме по-голямата част от храната и получаваме останалото от съседни фермери. Сега имаме много по-различна връзка с храната. Вкусът на доматите ви от градината е различен от този, който се доставят по цял свят. Осъзнаваме, че този начин на живот не е опция за всички, затова се опитваме да разработваме проекти, които да върнат качествената храната  и в градовете. ”

Но храната и подслонът са човешки потребности и архитектите трябва да преосмислят своето въздействие. Това е възможност да се свържат отново архитектурата и селското стопанство и да получим най-добро от двете. “Мисля, че пропускаме физическата и психическата връзка с природата и този проект може да бъде катализатор, за да се свържем отново с жизнения цикъл на нашата околна среда.

През следващите 50 години ще се консумира повече храна, отколкото през последните 10 000 години заедно и 80% ще се консумират в градовете. Ясно е, че трябва да намерим екологична алтернатива на настоящата ни хранителна система. Как и от къде идва храната ни? Темите като биологичното земеделие, чистото месо, социалното снабдяване и „стопанството на масата“ ще бъдат ключови елементи на тази промяна. Това означава, че нашите градски райони трябва да станат част от органичен кръг с провинцията, за да нахранят населението и да осигурят продоволствената сигурност за градовете.

Ако храната се отглежда в рамките на региона, веригата за доставки и използването на опаковките се съкращават. Натрупаните градини намаляват необходимостта от преобразуване на гори, савани и мангрови гори и позволяват естествено да се възстанови използваната земеделска земя.  Вертикалните ферми могат да произвеждат по-високо съотношение на културата на засадена площ. Вътрешният климат на оранжериите предпазва храната от различни климатични условия и предлага различни екосистеми за различни растения.

Нашата ферма работи по органичен жизнен цикъл на странични продукти вътре в сградата, където един процес произвежда други процеси: сградите създават вече голямо количество топлина, която може да се използва отново за растения като картофи, ядки или боб. Системата за пречистване на вода филтрира дъждовната и сивата вода, обогатява я с хранителни вещества и я връща обратно в оранжериите. Хранителните отпадъци могат да се събират локално в мазето на сградите, да се превърнат в компост и да се използват повторно, за да се отглеждат повече храни.

Основата на “фермата” е да насърчи гражданите да отглеждат храна на местно ниво, но също така запазва този екологичен аспект със своята архитектура.

„По някакъв начин ние изграждаме нашата земеделска земя и засаждаме нашата сграда.” Дърветата осигуряват основния строителен материал за фермата. Дървените плоскости с кръстосано ламинирано покритие се използват за разработване на модулна система от конструкции, облицовки и плантатори. Работата с CLT има много ползи. Той е прецизен за изработка, лесен за транспортиране и бърз за монтаж. Животът с дърво има и екологични ползи: дърветата растат от естествен източник на енергия. Процесът, който създава конструкционни дървени изделия, отнема много по-малко енергия от стомана, цимент или бетон и произвежда по-малко парникови газове по време на производството. Основно дървото съхранява въглерод сам по себе си (приблизително един тон на кубичен метър) и по този начин той има по-лек общ отпечатък върху околната среда в сравнение с други строителни материали.

„Фермата“ се състои от напълно модулна сградна система, която е сглобяема и е с плоска опаковка, доставена с камиони. Предварителното изработване на модулен комплект за строителство съкращава времето за строителство и влияе върху околната среда. Системата на сградата се основава на структурна чистота на традиционните A-образни къщи и се свързва с диагонал, който пренася товари през сградата. Всяка стена на рамката има по 3 слоя. Вътрешен слой с облицовки, електричество и тръби, среден слой със структура и изолация и външен слой с градински елементи и водоснабдяване.

За еднофамилни структури тази система дава възможност на собствениците на жилища да проектират своето собствено място въз основа на нуждите и изискванията към живота и селското стопанство. Структурните и градинските елементи, съоръженията за управление на отпадъците, пречистването на вода, хидропониката и слънчевите системи могат да бъдат избрани от каталог на модулите и предлага известна гъвкавост за различни оформления.

Практичният подход на движението “Направи си сам” – DIY изигра голяма роля в дизайна. Не само за градинската част на сградата, но и за нейното изграждане. Този метод позволява на собствениците сами да конструират своите малки къщи въз основа на избраното от тях оформление. Архитектура, която е домашно изградена с храна, която се отглежда вкъщи.

По-високите конструкции се сглобяват като A-рамки с дуплекс, които осигуряват голямо отворено пространство на първия етаж за всекидневна и кухня и палатково пространство на втория етаж за спални и бани. Наклонените стени дават място за градинарство отвън и създават V-образна буферна зона между апартаментите. Това също позволява естествена вентилация и естествена светлина в сградата. Сградата привлича пряка връзка с естествената околна среда, която се отличава от конкретния пейзаж на нашите градове. Палатка, която е заобиколена от природата. Ин и ян от цветни градини и здравословен интериор.

С доминирането на „Международния стил“ с бетонни рамки и окачени фасади, нашите сгради станаха предимно единодушни и безцелни. Това направи нашите градове еднакво пренебрегващи културата и климата. Градовете ни са пълни с кули от слонова кост, които просто консумират от околната среда, без да дават нищо обратно. Благодарение на растежа на населението и огромното разширяване на нашите градски райони, ние избутахме природата навън и станахме далеч от нея.

„Ако останем несвързани с нашата екосистема, не можем да се справим с проблемите на нашето време. Промяната на изменението на климата, по-малкото замърсяване и системата за здравословна храна сега са част от архитектурата. Тези проблеми няма да се решават само чрез нови технологии или нови продукти. Те ще бъдат решени чрез съпричастност. И това може да се превърне в задача за нас архитектите. Ако искаме да насърчим хората да се грижат за околната среда, трябва да върнем околната среда при нас отново!”

 

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn