Трендовете в интериорния дизайн, с които ще се сбогуваме през 2021г.

трендовете

Модата е динамична и бързо променяща се сфера и се просмуква във всички останали. Трендовете в интериорния дизайн също са повлияни от нея и често лесно стават старомодни. С края на 2020г. се поставя точката на някои модни решения, които трябва да избягваме при обзавеждането/подредбата на домовете си, ако искаме да сме в крачка с най-новите тенденции в бранша. Едни от тях са:

Белите кухни

Белият цвят остава в миналото, що се отнася до дизайна на кухнята. Наблюдава се завръщане към използването на екзотични/редки камъни и детайлни модели при обзавеждането на пространството. Изборът на материали е богат – жилест мрамор, кварцит (нещо средно между кварц и мрамор), брекчии (тип скали), оникс, керамични мраморни плочки и др.

Източник: pixabay.com
Милениал розово

Заедно с цветното злато този цвят е нежен и женствен, но прекаленото му акцентиране върху мебели и аксесоари се превръщат в клише като романтична холивудска комедия. Така че през 2021г. милениал розовото се очертава да бъде вчерашен вестник. На негово място винаги могат да се използват златен месинг или сребърен хром. За любителите на меките пастелни цветове – подходящи са пясъчните такива.

Източник: www.italianbark.com
Терацо

Изборът на материала терацо (съставен от гранит, кварц, мрамор) може да е добър за настилките в кухнята или банята, но като цяло се счита, че използването му е рисковано. Причината –  изкуственият му произход. През 2021г. е по-изгодно и красиво да се употребяват естествени материали като дърво или камък.

Източник: lanaloustyle.com
Изкуствени цветя

Украсата в дома с изкуствени цветя е един от трендовете, които никога не са били добра идея. Независимо че нямат нужда от поддръжка, у тях липсва жизненост и уют, които истинските притежават. За хората, които не искат или нямат време да ги отглеждат вкъщи, идеална опция е поставянето на картини с цветя по стените. Тези акценти ще прибавят допълнителна изтънченост и артистичност на дома.

Източник: pixabay.com
Тъмните цветове

Факт е, че тъмните цветове затварят пространството и придават допълнителна драматичност на стаите особено когато са използвани за боядисването им. Освен това при липсата на допълнително осветление по-трудно се постига адаптивност спрямо даденото помещение, когато в него преобладават по-мрачните тонове. Друг минус е, че може да повлияе на положителното настроение. Затова хубава идея е да се заложи на по-свежи, леки и светли цветове.

Източник: pixabay.com
Кръглите дивани

Футуристичната нотка на кръглите дивани губи блясъка си, а те биват измествани от ъгловите такива, с които се пести повече място. Такъв тип мебели съществуват, за да бъдат различни и открояващи се от останалите, но понякога е по-добре да се придържаме към по-традиционните форми.

Източник: bg.fartice.com
Минимализъм

Може би сбогуването с минималистичния стил в интериорния дизайн е свързан главно с пандемията от Ковид-19. На всички хора по света се наложи да се затворят по домовете си да прекарат ежедневието си вкъщи. За целта пространството в жилищата трябваше компактно да се запълни с допълнителни уреди и вещи, които да улеснят живота по време на карантината. Освен това се изпита нуждата да направим дома си по-уютен и приятен, което се постига по-трудно при минимализма. Той ще отстъпи място на по-еклектични и наслоени стилове.

Източник: pixabay.com
Вдъхновения от средата на миналия век

Мебелите, чийто живот е съживен от духа на 50-те и 60-те години на 20-ти век, вече не са сред трендовете, които ще следваме. Ентусиазмът около тях намалява заедно с влиянието на геометричните принтове, вретеновидните крака и материали като ореховото дърво. С други думи епохата на сериала „Момчетата от Медисън авеню“ в интериорния дизайн приключи с последния ден на 2020г.

Снимка: Annie Spratt. Източник: pixabay.com
Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn