Архитект трансформира градове със своите вдъхновени от природата проекти

природата

Изгряващата звезда от Сидни, Коичи Такада, прави забележителни реформации по сгради и небостъргачи от цял свят, като черпи вдъхновение от погледа си върху природата.

През четвъртата година от следването си в университета Коичи Такада планира да се откаже от архитектурата. “Добре се справях, но започнах да намразвам сградите – казва той, смеейки се. “Така че казах си, добре, мога да живея насила с тези сгради, които мразя толкова много или мога да стана архитект и да променя начина, по който те изгледжат.” Така Такада станал архитект, а желанието му да промени нещо в средата, което ни заобикаля е това, което определя работата му днес.

Израснал сред оризищата на предградията на Токио, Такада разбира стойността на живота с природата. “Израснах точно до река Тама в Токио, където природата беше моята детска площадка”, казва той. „Река Тама привлича вода в оризовите полета, а пейзажът и начинът, по който хората взаимодействат с него, непрекъснато се променяха с годините. Работихме в хармония с природата. Но, когато пораснах, урбанизацията започна да се случва. Когато станах тийнейджър, градът вече беше напълно променен.

Това беше началото на очарованието на Такада от градската среда и в крайна сметка това, което го накара да учи архитектура в Ню Йорк. “Когато бях в Токио, Манхатън за мен беше град от бъдещето“, казва той. “Когато погледнах образа на Манхатън, почувствах, че това е крайност на градска среда, създадена от човека.”

“Ню Йорк беше моята мечта, но когато бях там, осъзнах, че живота в тази джунгла е прекалено много за мен – казва той. „Когато отидох в Сентръл Парк, почувствах, че мога отново да дишам, затова започнах да се питам защо това да не може да бъде част от архитектурата, давайки на хората чувство за уют и свобода и в града. Така започнах да черпя природата като вдъхновение. “

През 2012 г. архитектурното студио на Коичи Такада спечели глобален конкурс за проектиране на интериора на Националния музей на Катар. Този проект поставя Такада на световната сцена, като изразява културни и екологични аспекти на заобикалящата пустиня в пещерни интериори, които играят с естествената светлина.

„Искаме да създаваме места, които са по-органични и по-благоприятни за човека“, обяснява той. “Обикновено неща като дневна светлина генерират щастие.”

Този подход води до текущите му проекти. През юли ще стартира Infinity на Green Square в Сидни, структура, която имитира пещерата Мелисани в Гърция, където скали, разрушени от водата, позволяват на светлината да прониква. Архитектът Коичи Такада създава дупка в конструкцията на сградата, за да пусне естествена светлина, която иначе би била засенчена от нея.

За жилищно строителство на Norfolk Burleigh Heads на Австралийското Голд Коуст, Такада е взел вдъхновение от конусите на местните борови дървета. Неговата жилищна сграда в Лос Анджелис представя гигантските секвои на Калифорния. Такада има за цел да направи това най-здравото място за живеене в центъра на Лос Анджелис с вертикални градини и уелнес съоръжения.

Скоро ще бъдат разкрити подробности за развитието на прокетите му в Мексико Сити и Джакарта, както и проектът с Ален Дюкас в Париж, който може би е най-интригуващия на Такада, изграждащ се в момента в Токио.

 

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn