Топ 10: Най-умните и футуристични домове по света

най

Как изглежда вашият мечтан дом? Като малка спретната вила в планината? Елегантен и модерен дизайн на брега на морето? Каквато и да е цялостната ви визия за мечтания дом трябва да помислите и за удобствата в него, като например интегрирате интелигентни функции, които да контролират развлеченията, осветлението и отоплителните системи във вашия дом. Една от най-важните и актуални теми на нашето време е енергийната ефективност на дома ни и въздействие му върху околната среда. Представяме ви „умни“ вдъхновения от цял свят:

1. Хелиотроп

Сгушен сред дърветата във Фрайбург, Германия е разположен този  революционен енергийно ефективен хелиотроп.

Представяме ви първата къща в света, която генерира повече енергия, отколкото използва – енергията на хелиотропа е изцяло възобновяема, без емисии и CO2 неутрална. Тя буквално се върти, за да се възползва максимално от слънчевата светлина и топлина, има слънчев PV проследяващ панел, геотермален топлообменник, комбинирано топлинно и електрическо захранване, слънчеви термични балконски парапети за топлинна и топла вода.

Има система за почистване на мръсна вода, както и система за естествено разграждане на хранителни отпадъци. Къщата е спечелила куп награди за иновативност и екология, планирано е да се превърне в хотел някога в бъдещето.


2. Скритото пристанище

Разполагате със спестени 6 милиона долара? В Обединеното кралство на пристанището  Хайд се намира, закътана, кръгла плажна къща, пълна с високотехнологични удобства.

Андроид таблетите във всяка стая ви позволяват да зададете желаната атмосфера, настроение, осветление и температура във всяко кътче на дома. Системата също така изпълнява обширната настройка на аудио-визуални развлечения, завеси, щори и най-впечатляващо контролира електронно фотохромно стъкло, което може да потъмнее или да се олекоти, като по този начин гарантира максимална слънчевата светлина. Налице е и скрит, отопляем плувен басейн чиято температура отново се контролира чрез таблет.


3. Имение – Максимална сигурност

Тази дървена  постройка в Колорадо може да изглежда като типично планинско убежище, но крие много хай-тек тайни.

Имение известно като “Максимална сигурност” – този 12 000 фута дом, се намира на 32 акра земя и е оборудван с  многомилионна система за наблюдение и сигурност, която си съперничи с най-сигурната база в света. С четири спални и седем бани, къщата е защитена с термовизионни камери и камери за нощно виждане, които могат да се наблюдават през вашия смартфон, таблет или лаптоп от всяка точка на света.


4. Небесната веранда

Фантастичен изглед от Сингапурския небостъргач докато седите точно до вашия луксозен суперавтомобил? Добре. В „Хамилтън Скот“ можеш.

Биометрично контролиран стъклен асансьор ще достави и паркира автомобила ви точно до вашия прекрасен пентхаус. Ама наистина.


5. Имението на Гейт

Когато в дома на “Гейт” пристигнат гости те получават устройство, което взаимодейства със сензори, разположени из цялата къща. Гостите въвеждат своите температурни и осветителни предпочитания, така че настройките да се променят, когато се движат в дома. Говорители, скрити зад стените, позволяват на музиката да ви следва от стая в стая.

Система “Xanadu 2.0” вградена, за да регулира температурата по-ефективно. В компютърните екрани на стойност $ 80 000 се показват любимите ви картини или фотографии, които се съхраняват на устройства за съхранение на стойност $ 150 000.

О да, а 60-футовия басейн разполага със собствена подводна музикална система.


6. Екокапсула

Ако търсите дом, който е по-мобилен (и достъпен) от предишните възможности, Ecocapsule е интересно допълнение към вашия списък с мечти.

По същество, това е компактен мобилен дом, предназначен за продължително живеене “извън системата” в срок до една година за един или двама души. Формата му е предназначена за събиране на дъждовна вода и минимизиране на топлинните загуби, способна да генерира 1,35 kW мощност и да съхранява още 10 kW чрез батерия. Екокапсулата може да се свърже и към мрежата, ако е необходимо.

Екокапсулата има 4G връзка за обмен на данни, пълни интелигентни функции за дома и сензори, контролируеми чрез приложение на таблета ви и в момента  се предлага за $ 122 000. О, плюс $ 3000, за да бъде изпратен от Австралия.


7. Къщата с хидравличния покрив

Този дом в Тоскана разполага с уникална функция, която го поддържа хладен през лятото и топъл през зимата. Може буквално да повдигнете покрива на дома си и да прекарате летните семейни вечери на открито.

Забравете за домашния планетариум, покривът на този дом се отваря като пеперуда (30 градуса от всяка страна) и пред вас се открива една невероятна гледка към звездите.


8. Светлинната къща

Повече арт инсталация от колкото дом, тази къща в Анкара, Турция, подчертава какво може да се подчертае с интелигентни осветителни системи. Неговата жива цветова схема е напълно приспособима.

Дори и вътрешното стъклено стълбище е снабдено с ленти, които могат да се променят във всеки цвят и всичко това е контролирано от приложение.


9. Нулевата къща

The Zero House е малка, сглобяема къща, която лесно може да бъде транспортирана и бързо издигната в еко-чувствителните зони. Архитектите твърдят, че фотоволтаичните панели и слънчеви панели за топла вода са предназначени за неопределено време и не губят ефективност при продължително излагане.

Тя може да остане необитаема за продължителни периоди от време, като се остави на саморегулиращ се режим на “хибернация”, който спестява енергия. Тя може да издържа също така и на ветрове до 140 км / ч.


10. Тръбен дом с дърво

Добре, този дом не е построен – все още. Проектиран през 2013 г. от казахския архитект Айбек Алмасов, той ви позволява да отгледате дърво във вашия дом.

Финансирането за продължаване на проекта бе осигурено наскоро от руски производител на слънчеви панели, така че очаквайте това да стане реалност в близко бъдеще.


 

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn