Супер високият небостъргач „Бурж Джумейра“ ще се издигне от пръстовия отпечатък на владетеля на Дубай

Бурж Джумейра

След дълго очакване, най-накрая бяха пуснати визуализациите на проектирания от студио SOM – „Бурж Джумейра“, 550-метров небостъргач в Дубай, който ще се издигa над езеро, оформено като пръстовия отпечатък на владетеля на емирствата.

Представена от държавния холдинг Дубай Холдинг, супер високият небостъргач бе оприличен като “новата икона в силуета на Дубай”.

Проектиран от студио Skidmore, Owings & Merrill или SOM, той ще бъде разположен в близост до бреговата линия на града срещу пътя Шейх Зайед и ще представлява централната част на новия квартал в центъра на Джумейра, който също се планира от архитектурното студио.

В основата на овалната форма на кулата „Бурж Джумейра“, ще бъде изрисуван пръстовия отпечатък на Мохамед бин Рашид Ал Мактум, което ще бъде и сърцето на проекта. Небостъргача ще бъде използван като домакин на „социални, културни и артистични събития и дейности“.

Огледалното езерце ще бъде заобиколено от магазини и ще бъде в комплект с водни чешми и терасиран амфитеатър на открито.

Бурж Джумейра е смел, елегантен и динамичен”, заяви партньорът по дизайн на SOM Мустафа Абадан. “Той ще се извисява над Джумейра като център на квартала и ще има синтезиран архитектурен и структурен дизайн.”

Вътре в Бурж Джумейра ще има редица наблюдателни площадки, включително една, която ще предлага 360-градусова панорамна гледка към Дубай и възможност за скачане с парашут достъпът до които е с асансьори, оборудвани с интерактивни и потапящи се цифрови екрани.

Подобни цифрови екрани ще бъдат използвани за подреждане на интериора на зрителните платформи на Бурж Джумейра, като се гарантира, че те „надхвърлят традиционната концепция за наблюдателни площадки“.

На 450 метра ще има гъвкаво пространство за събития, наречено Корона. То ще бъде свързано с небесен салон и ресторант на небето, което ще даде възможност той да бъде разширен, за да бъде домакин на по-големи  и мащабни събития.

„Дизайнът на Бурж Джумейра е вдъхновен от хармоничните пулсации на пустинните пясъчни дюни на Обединените арабски емирства и неговите течащи оазиси“, заяви държавният световен инвестиционен холдинг.

„Фасадата на кулата ще бъде покрита с дигитални дисплеи, които могат да бъдат използвани за различни поводи и тържества, като допълнително засилват ролята на кулата в основата на дейностите на общността в Дубай.“

Бурж Джумейра ще бъде свързан с метростанция ДГ „Шараф“ по покрита пътека, която ще се простира и до емблематичния Бурж Ал Араб Джумейра, хотел на изкуствен остров на 280 метра от плажа Джумейра.

Работата по Бурж Джумейра започва на 31 януари и се очаква да достигне първата фаза на завършване през 2023 година.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn