100-те най-интересни архитектурни произведения в света (Част 2)

Кръгли, остроъгълни, във вода, във въздуха, от миналото, от бъдещето, причудливи и колоритни или с изчистени форми и цветове, въображението на архитектите се развихря, за да предостави на хората сгради-атракции, заковаващи вниманието със своята нетипичност. И ако приемем, че всяка сграда има свой характер и индивидуалност, тези представители на архитектурния гений представляват отделна Вселена.

Част от градската среда или туристически атракции, оставяме на вас да прецените какви са заслугите на тези сдания да заемат първите 50 места в класацията „100-те най-интересни архитектурни произведения“.

50. Стилната библиотека „Александрина“ в Египет има капацитет за над 4 милиона книги.

 

49. Проектирана от архитекта Колин Сейнт Джон Уилсън, Британската библиотека, включена в Списъка на защитените сгради и територии, е дом на най-голямата колекция от книги в света – разполагаща със зашеметяващ и елегантен интериор, тя е създадена с вълнообразни стълбища и остри линии.

 

48.Разширението на музея „Ordrupgaard“ по проект на Заха Хадид Архитектс в Дания е обвитo в черна лава бетон, който променя цвета си от сиво до черно, в зависимост от времето и светлината.

 

47. Центърът „Помпиду“ в Париж, проектиран от Ричард Роджърс и Ренцо Пиано, разполага с модерен Арт музей, център за музика и добре заредена обществена библиотека.

 

46.„Clyde Auditorium“ – или в превод “броненосец,” в Глазгоу, е едно от най-стилните места, където може да се насладите на множество концерти.

 

45. Във формата на поничка сградата Guangzhou Circle (кръгът на Гуанджоу) в Китай е “приютила” най-големия търговски център за необработени пластмасови материали в света.

 

44. Летището „Mestia“ в Грузия, което обслужва пътниците, посещаващи близкия ски курорт, е проектирано само за три месеца.

 

43. Новият, спечелил отличие, колеж „Джон Джей“ в Ню Йорк предлага всичко, от което се нуждаят студентите в едно пространство: включително лаборатории, кухни и детски център.

 

42. Огънатата структура на музея за вино „Ла Сите дю Вин“, проектирана от архитектите XTU в Бордо, Франция, напомня за формата на лоза, чаша за вино, както и на други лозаро-винарски мотиви.

 

41. Цилиндричната форма на емблематичния музей „Р. Гугенхайм Соломон“, проектиран от Франк Лойд Райт, със сигурност ще привлече вниманието ви в Горен Ийст Сайд, Ню Йорк.

40. За разлика от повечето небостъргачи, 256-метровата и 344-метровата кули на Bosco Verticale (в превод “вертикална гора”) в Милано са украсени с растителност – декорирани са с над 700 дървета и разполагат с повече от 90 вида растения.

 

39. Храма „Боробудур“ на остров Ява, Индонезия, разполага със 72 статуи на Буда.

 

38. Не е трудно да откриете с какво впечатлява историческият дворец „Алхамбра“ в Гранада, Испания, една ода за страната от мавританското миналото —  част от световното културно наследство.

 

37. Завършен през 2010 г. от фирма WAM Architecten, четиризвездният хотел „Inntel“ в Амстердам изглежда повече като LEGO структура, отколкото като къщи, подредени една върху друга.

 

36. Сградите, сгушени върху Понте Векио – мост във Флоренция, Италия,  някога в миналото са били месарници, а сега на тяхно място се помещават магазини за сувенири.

 

35. 44-етажният небостъргач, притежание на телевизионен канал в Китай, е направен от шест хоризонтални и вертикални правоъгълни блокове.

 

34. Базиликата „Санта Мария Новела“ от 15-ти век се откроява, дори и сред изящната архитектура в цяла Флоренция.

 

33. Джамията „Файсал“ е най-голямата и най-забележителната религиозна сграда в Пакистан.

 

32. Приличаща на решетка, сградата на New York Times в центъра на Манхатън умело отразява формата, както на вестника, така и на града.

 

31. “Танцуващата къща” в Прага е била създадена от Франк Гери, с цел да замени ренесансова сграда, която е била бомбардирана през Втората световна война.

 

30. Едноцветният шедьовър на У. Р. Грейс Билдинг в Ню Йорк има наклонена структура. Фасадата на сградата отразява небето и околните сгради, за да създаде оптична илюзия.

29.  Сред най-красивите сгради в Лондон са хотел „Ренесанс“ и часовниковата кула „Кингс Крос“,  проектирани от архитекта Джордж Гилбърт Скот. Сградите се открояват на Юстън Роуд, благодарение на поразителните си фасади в готически възрожденски стил.

 

28. Множеството извити нива на „Innovation Tower“ – по проект на Заха Хадид, където се помещава Училището по дизайн на Хонгконгския политехнически университет, създават илюзията, че сградата се движи.

 

 

27. Хотел „Паркроял“ в Сингапур се слива със зеленината наоколо, поради големите си озеленени тераси.


26.
Кралската зала в Брайтън, Великобритания, амбициозно слива британската и индийската култура.


25.
„Rokuon-Ji“ – или златната зала, е Дзен будистки храм в Киото, Япония.


24.
 Концертна зала „Харпа“ в Рейкявик, Исландия, струваща 164 000 000 евро, се врязва в суровия климат на страната с остри диагонални линии.


23.
„Торе Галатея Фигерас“ в Каталуния, Испания, е музей за Салвадор Дали.


22.  
“Фрауенкирхе” в Дрезден е била разрушена по време на Втората световна война, но през 2004 г. е завършена красивата реставрация на катедралата.


21.
Норвежката петролна и газова компания “Статойл” има една от най-интересните офис сгради в Осло, Норвегия.


20.
Елегантната опера в Осло е проектирана като лабиринт, разполагащ със 1100 стаи.


19.
 Храмът „Лотус“ в Делхи, Индия, привлича тълпи от туристи с впечатляващия си модерен дизайн.


18.
“Ideal Palace” в Отривс, Франция, е резултат от 33-годишния труд на френския пощальон Фердинанд Чивал.


17.
 Триъгълната форма на Щатската академия за военно-въздушни сили е умело подчертана със стъклописите и интериора си.


16.
Църквата „Колония Гюел“ в Каталуния, проект на Антони Гауди, така и не е завършена, но дори и в този си вид тя определено не е за изпускане.


15. 
Дворецът на италианската цивилизация, по прякор “Квадратният Колизеум”, е един от по-простите, но едва доловими красиви сгради на Рим. Днес сградата служи за седалище на дизайнера Фенди (Fendi).


14.
 С удивителните си 26941 кв.м. „Emporia” мол в Малмьо, Швеция, е най-големият търговски център в скандинавските страни.


13.
 На 25 надземни и два подземни етажа е разположена централата на телевизия Fuji в Токио, сградата е завършена през 1997 година.


12.
Острите ъгли и футуристичният вид на Далаския музей на природата и науката „Perot“ я правят една от най-авангардните сгради в Тексас.


11.
Най-голямата конструкция в света, направена от кал, е джамията в Джене, Мали – шедьовър, който изглежда така, сякаш е израснал от земята.


10.
Вълнообразният покрив на „Bodegas Ysios“ – винарна в Риоха Алавеса, Испания, се използва за производството на едно от най-емблематичните вина в региона.


9.
The Museu do Amanhã (Музей на утрешния ден) в Рио де Жанейро хвърля впечатляваща сянка, благодарение на нео футуристичния си дизайн.


8.
Църквата във финландската столица Хелзинки е построена във вътрешността на скала от братята архитекти Суомалайнен през 1969 г.


7.
Най-голямата слънчева пещ в света, може да бъде видяна в Одело, Франция. Пещта може да достигне температура от 3000 градуса по Целзий.


6.
118-метровият цинков покрив на остъкления музей „Riverside“, проектиран от Заха Хадид, прави поразително впечатление на брега на река Клайд в Глазгоу.


5.
Екстериорът на „Gare do Oriente“ – гарата в Лисабон, проектирана от испанския архитект Сантяго Калатрава, е съставена от кули и големи скелетни конструкции, приличащи на крила.


4.
Църквата „Франк Лойд Райт“ в Седона, Аризона, се вписва почти незабележимо в заобикалящите я скали.


3.
Ако търсите мир, то може да го намерите в „Wat Rong Khun“, известен още като Белият Храм, в северната част на Тайланд.


2.
„Гейдар Алиев Център” в Баку, Азербайджан, олицетворява почерка на архитекта с извивките и драматичния си стил.


1.
„Lutheran Hallgrímskirkja“ в Рейкявик е най-голямата църква в Исландия. Дизайнът – дело на архитекта Guðjón Samúelsson – интерпретира течащата лава на исландските активни вулкани.

 

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn