Първата в света соларна яхта, която може да плава безкрайно

yacht

Бърза, тиха и покрита с 300 кв.м. слънчеви панели. Електрическата SolarImpact яхта дълга 23,9 метра е концепция, проектирана като първата по рода си – океанска соларна яхта. 800-киловатовата батерия на борда дава възможност за 10 часа пътуване, което може да бъде удължено чрез зареждане на батерията, когато слънцето грее.

солар

Алуминиевата яхта от 23,9 метра е резултат от петгодишно проучване на швейцарската компания, която твърди, че е реализирала своята визия за “плавателна соларна яхта с футуристична съвременна естетика”.

Яхтата е покрита със соларни панели, които могат да осигурят до 320-киловатчаса дневно. Освен това те могат да служат като единствен източник на енергия на плавателния съд, ако атмосферните условията позволяват и сте готови да отделите от времето си.

Въпреки че този 70-тонен алуминиев звяр може да се похвали с електромотори с 1,000 кВт (1,341 к.с.) електрическа мощност и има впечатляваща максимална скорост от 22 възела, ако работите с всички редовни системи, единствено на слънчева енергия и на скорост от 5 възела, ще можете да пътувате безкрайно и дори да обиколите света само за шест месеца.

Animated GIF

За сравнение класическа моторна яхта със същия размер би харчила около 100 литра гориво на всеки час при скорост от 10 възела /18 км/ч/. Интересен момент в конструирането на яхтата е, че габаритът е само с един инч /2,54 см/ по-малък от този при който в някои страни се изисква задължително с  постоянен екипаж на борда.

А когато слънцето упорито се крие, в моторното отделение на яхтата са разположени два дизел-генератора с мощност от по 65 кВт. (87 к.с.) Задвижващите системи са автоматизирани и използват частично изкуствен интелект, което позволява яхтата да се управлява и от сам човек.

яхта

Компанията заяви, че е изправена пред проблемите с високи нива на шум и груби морета, когато инсталира системи, които разчитат на слънцето като основен източник на енергия. Междувременно подвижността и наклона на яхтата ще бъде намалена до 90% благодарение на технологията SWATH на яхтата. Двата торпедообразни корпуса на плавателния съд седят под водната повърхност и поддържат кораба, по тиз начин позволяват на яхтата да “плава почти безшумно, без да се люлее, дори при вълни на няколко метра”, според Solar Impact.

Интериорът е напълно съответстващ на интересния екстериор на яхтата и предлага възможност за комфортно настаняване на 10 гости и капитана.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn