Симеоново 145: Нови стандарти във високия клас

корица

Строителството на нов жилищен комплекс от затворен тип – “Симеоново 145” в кв. “Симеоново”, започна на 16 август. Проектът е сертифициран по стандарта BREEAM, като на фаза предпроектно проучване и архитектура получи най-високата оценка Excellent. Архитектурният стил в хармония с цялостната концепция за спокойствие, сигурност, здравословен живот и устойчивост. Апартаментите са функционално разпределени, осветени от дневна светлина, с топлинен комфорт и шумоизолация.

АРХИТЕКТУРНО-ФУНКЦИОНАЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

симеоново

Комплексът се състои от две свободно стоящи сгради общ подземен етаж, където са организирани паркоместата. B надземните етажи са разположени жилищата, зоните върху покрива на подземния гараж между тях са озеленени дворове c висока растителност и с директен достъп.

Сградите разполагат с 2 входа, достъпът до които е без стъпала, през обслужваща алея от прилежащата улица. Сграда А включва 7 апартамента с по 2 спални. Сграда Б е разделена обемно на две части, следвайки наклона, с общо 6 жилища, като на всяка плоча има по един просторен апартамент с 3 спални

Двата обема на сграда Б се състоят от по три наземни и един подпокривен етаж. На първите два надземни етажа са разположени по един апартамент от всяка страна на стълбищната клетка. Всеки апартамент има входна зона със санитарен възел и техническо помещение, дневна с кухня u трапезария, балкон към дневната, родителска спалня със самостоятелна баня и още две детски спални с обща баня и самостоятелен склад-гардероб.

На третия и на подпокривния етаж са разположени по един мезонет с входна зона със санитарен възел и техническо помещение, дневна с кухня и трапезария (светла височина 6 м.), тераса към дневната, две спални, Всяка със самостоятелна баня. Вътрешна стълба от дневната води до подпокривното ниво, където е разположена трета спалня, гардероб и отделна баня. Към спалнята има тераса с гледка към Витоша за кожното тяло и към София – за северното.

Паркирането е решено изцяло под земята с 23 паркоместа и складове c директен достъп до асансьора.

КОНСТРУКЦИЯ И МАТЕРИАЛИ

Конструкцията е стоманобетонна с неносещи преградни и ограждащи зидове. Външните преградни стени са керамични блокове Wienerbereger с кухини Porotherm 38 N+F Comfort c повишени топлоизолационни характеристики Енергоефективни технологии и материали превръщат комплекса в малък архитектурен шедьовър. Основен акцент e покривът като 5-a фасада. Вентилируемата фасада e c фиброциментови панели, които преминават от покрива към фасадата. Между слоя топлоизолация – каменна минерална вата и облицовката, има място въздухът да циркулира свободно. Основното предимство на вентилируемата фасада е, че задържа влагата далеч от сградата е лесна за поддръжка

Клинкерните тухли осигуряват трайна и елегантна фасада за много години – не изисква подновяване и ремонти, защото ниското водопоглъщане на плочите и тухлите предотвратява отлагането на замърсяванията. Клинкерните тухли повишават естетиката на сградата и на обкръжението й, а някои от предимствата са пожароустойчив материал Клас A (негорим), напълно мразоустойчив, устойчив към химична, биологична корозия и към гъби, водорасли и мъхове, които могат да предизвикват алергии, отлично акустично изолира трислойни стени (показател на изолационна способност 40-50 dB), осигурява добър микроклимат през лятото и термичен комфорт през зимата (за трислойна стена), благоприятен е към околната среда – изпечен е само от глина и пясък.

АЛУМИНИЕВА ДОГРАМА REYNAERS CS 1

Високоизолирана прозоречна система, която отговаря на най-високите изисквания за термална изолация, стабилност и сигурност. Общата изолационна стойност (Uf) намалява коефициента на топлопреминаване под 1.7W/m2K за стандартен отваряем прозорец. Уникалната концепция на системата я прави перфектна и изключително подходяща за тройно остъкляване. По отношение на стандартните приоритети като звукоизолация, водо- и въздухопроницаемост, пожароустойчивост ReynaersCS 77 отговаря на най-високите европейски стандарти. Стъклопакетът е троен от Saint-Gobain, модел 4 сезона.
Асансьори: Thyssenkruрр, модел Synergy 100. Два асансьора ще обслужват двете сгради.

OBuК – индивидуални термопомпи „въздух-вода”

овик

Времената, когато енергията се е прахосвала безразсъдно, отдавна са отминали, днес се търсят начини за пестене на енергия. Поради тази причина подовото отопление в комбинация с термопомпа придобива все по-голямо значение при избора на отоплителна инсталация. Към всеки апартамент има предвидена индивидуална термопомпена система „въздyх-водa”, чрез която се осигуряват отопление и охлаждане. Термопомпата е свързана с подово отопление на немската фирма Oventrop, което гарантира безупречен комфорт и най-висока енергийна ефективност. Локацията, инфраструктурата и достъпът са ключов елемент при избор на удобен градски живот. Ето защо “Симеоново 145” има несравними предимства, съчетавайки зеленото спокойствие на елитните квартали от полите на Витоша с близостта до всичко необходимо. Съвременните и компактни сгради хармонично се сливат със заобикалящата среда, откъдето се откриват красиви гледки към Витоша, вътрешното парково пространство и София.

При проектиране и строителство на устойчиви сгради вложените средства се увеличават значително в сравнение със стандартното строителство. Това се дължи на по-задълбочените проучвания в проектирането и залагането на по-качествени материали и технологии. За купувачите, които инвестират в купуване на жилища в устойчиви сгради, инвестициите се възвръщат поради няколко причини:

  • увеличава се пазарната стойност на сградите с 10-20%
  • повишава се ефективността при консумацията на енергия с 50 до 70% (пo-ниски експлоатационни разходи по поддръжка, ремонт, реконструкция)
  • подобрява се средата за живеене и работа, следователно нараства и продуктивността
  • увеличава се многократно дълготрайността на сградата.

Устойчивото строителство дава възможност на хората да се радват на дом, съобразен с изискванията за енергийна ефективност и комфорт. Строителните решения на фирма АКМИ са създадени с мисъл за хармония между човека и природата – решения, които правят по-ефективни сградите от гледна точка на тяхното потребление на енергия. 50% от апартаментите в комплекса са продадени клиенти на фирмата са изпълнителни директори на фирми от ІT и ВРО сектора, фармацевтични компании, хора от финансовите среди и бизнеса.

АКМИ е строително-инвестиционна компания, специализирана в проектиране, строителство и управление на качествени, устойчиви проекти. През 2017 г. фирмата завърши първата жилищна сграда в Българя, сертифицирана по стандарта BREEAM – “Изгрев 132“, с който проект спечели приза за сграда на годината в категория “Зелени сгради”. Нашите сгради осигуряват по-високо качество на живот. Жилищата са функционално разпределени, добре осветени от дневна светлина, с топлинен комфорт, шумоизолация и максимална енергийна ефективност.

 

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn