8-те най-добри сгради, завършени през 2018 година

В света на архитектурата 2018 бе плодотворна година. Хоризонтите се разшириха, известни произведения на изкуството откриха домове по стените на новоизградените музеи, а най-накрая е построен и мемориал в чест и признание на жертвите на линч в Съединените щати.

И все пак, това което прави някои сгради по-добри от други е усещане за безвремие. Както брилянтният Bjarke Ingles веднъж каза, “Архитектурата е изкуството и науката да се уверим, че нашите градове и сгради се вписват в начина, по който искаме да живеем живота си.” От музея на Св. Луи Арч от Купър Робъртсън до новият проект на Snøhetta, Обществената библиотека на Калгари, изградените през 2018 г. сгради доказаха, че архитектурата е категорична в запазването на миналото, докато се възползва от технологиите на бъдещето.

И макар че никога не е лесно да се ограничи списъкът на най-добрите сгради, завършени през дадена година, ние вярваме, че тези осем са абсолютно достойни за тази селекция.

Coal Drops Yard, от Студио Хедъруик, Великобритания

2018

Последният дизайн на Томас Хедъруик, разположен в центъра на Лондон е невероятното съчетание между новото и старото. Легендарният дизайнер трансформира два викториански навеса, които някога са били използвани за съхранение и разпространение на въглища в Лондон. Изоставените сгради са преродени благодарение на дизайна на Хедъруик, който е част от експанзивна реконструкция на сгради и пешеходни пространства в околността. Двете сгради са напълно обновени и адаптирани така, че техните традиционни покриви извивайки се един към друг да се свързват.

Архитектурен музей Gateway, от Купър Робъртсън и Джеймс Карпентър, Сейнт Луис

музей

Арка Сейнт Луис е такава емблематична американска забележителност, че без съмнение се нуждаеше от музей, за да разкаже своята забележителна история. През 2018 г. архитектите Купър Робъртсън и Джеймс Карпентър оглавиха основен ремонт на парка в размер на 380 млн. долара. Промените включваха разширяване на музея, добавяне на кафене и издигане на речния бряг с цел предотвратяване на наводнения.

Glenstone Expansion, от Томас Фифер и партньори, Мериленд

Тази година видяхме най-новото попълнение на Glenstone, предварително завършено пространство, което позволява на посетителите да изживеят изкуство, архитектура и природа по начин, който повечето музеи никога не биха могли да предложат. Последната секция е „Павилионите“, с разширение от 240 000 квадратни метра, което увеличава капацитета на посетителите от 25 000 на 100 000 годишно, което го прави един от най-големите частни музеи в света. Разширяването се състои от поредица от дискретни форми на зидарията, в които се помещава едно произведение на художника. Всяка сграда ще има прозорец с лице към централен двор, докато една от стаите ще бъде обърната навън към пейзажа, за да привлече вниманието на посетителите на музея, като разкрива великолепието на пейзажа на Потомак, Мелиренд.

Библиотека на Калгари, от Snøhetta, Калгари

Calgary Library

Новата библиотека на Калгари не е просто място за съхранение на книги и компютри, а сграда, която по-добре свързва жителите с града. Разположена на пресечката между центъра на Калгари и Източното селище, структурата, проектирана от Snøhetta, се издига, позволявайки на съществуващата транзитна линия за леки железопътни влакове да преминава през нея. Геометрично проектираният екстериор привлича жителите в дейности и събития в библиотеката, докато горните нива, които не са толкова отворени за публиката, дават възможност за по-тихо традиционно библиотечно преживяване.

V&A Музей за дизайн на Дънди, от Кенго Кума, Дънди, Шотландия

V&A Museum of Design Dundee

Проектиран от Кенго Кума, първият музей в Шотландия, посветен на дизайна е сграда, подобна на никоя друга. С дизайна на сградата се е заел японският архитект Кенго Кума, който е заложил на сложна геометрия, вдъхновена от скалите по източното крайбрежие на Шотландия. Независимо дали посетителите влязат в сградата или просто се разхождат около нея, те несъмнено ще усетят преживяването, че са във или близо до невероятна структура. Музеят разкрива дизайнерските тайни на някои от най-емблематичните лайнери като Titanic, Queen Mary и Normandie, реконструирайки златните години на корабоплаването чрез картини, скулптури, корабни модели, мода, фотографии, плакати и филми.

Национален мемориал за мир и справедливост от MASS Design Group, Монтгомъри, Алабама

The National Memorial for Peace and Justice

Вероятно най-могъщата сграда, а именно първия национален паметник на жертвите на линчове, завършена през 2018 г., в момент, когато Паметниците на Конфедерацията станаха тема на дебат в Америка. Създаден от Инициативата за равенство в правосъдието и разработен от базираната в Бостън фирма MASS Design Group, Националният мемориал за мир и справедливост със сигурност ще бъде образователен за всеки посетител.

Национален мемориал и музей на ветераните от Allied Works Architecture, Охайо

National Veterans Memorial and Museum, by Allied Works Architecture

Националният мемориал на ветераните и музеят на Колумб е красиво занижена структура, предназначена да почита ветерани в страната по подходящ начин. Сградата проектирана от Allied Works Architecture ще съдържа артефакти, мултимедийни експонати и инсталации, които да напомнят на посетителите за всичко, което ветераните на нацията са пожертвали.

Институт по рисуване на Менил, от Джонстън Маркли, Хюстън

Въпреки че е създаден през 2008 г. и е провел големи изложби за художници като Джаспър Джонс, Институтът по рисуване на Менил най-накрая има своето първото по рода си място, посветено на изложбата, консервацията и изучаването на модерно и съвременно изкуство. Проектирано от Джонстън Маркли, пространството предизвиква топло чувство, което може да бъде създадено единствено от структура, която изглежда като част от дома и част музей. Вътре архитектите постигат деликатен баланс в осигуряването на достатъчно естествена светлина за пространството, като същевременно гарантират, че свръхекспозицията няма да навреди на нито един от изложените документи.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn