Вълшебните сгради в поредицата за Хари Потър

Хари Потър

Магическият свят на Хари Потър и Дж. К. Роулинг оживява не само във въображението на читателите ѝ. Благодарение на филмите, посветени на прочутия магьосник, милиони почитатели на книгите могат да се насладят на разнообразни внушителни сгради. Повечето от тях се намират във викторианнска Англия и зелена Шотландия. Магии, оглушителни заклинания и размахване на пръчки изпълват стените на най-любимото училище „Хогуортс“, забързани първокурсници притичват към перона 9 и ¾ на лондонската гара, а шумът от изпаднали златни моменти още кънти по пода на банка „Гринготс“. Къде обаче обикновеният мъгъл може да посети тези места?

Хогуортс
„Тясната пътечка завърши внезапно на брега на голямо черно езеро. Кацнал на върха на висока канара на отсрещната страна, с грейнали прозорци под звездното небе, се издигаше голям замък с много кули и кулички.“ – „Хари Потър и философският камък“

Всеизвестният „Хогуортс“, където магията е ежедневие, се намира в Обединеното кралство – в графство Нортъмбърланд. Внушителните стени на замъка Алнуик слушат замислено тихото шумолене на река Алн и разказват истории.

Хари Потър
Замък Алнуик. Източник: pixabay.com

Построен през 11-ти век в местността Васи, Калвадос, дворецът е жив от над 950 години. Първите камъни са поставени от барон Ив дьо Веси. За първи път се споменава през 1136г., когато е превзет от шотландския крал Дейвид I. Години по-късно е обсаден от друг владетел – Уилям I, наричан Уилям Лъва, където впоследствие кралят е заловен  от войските на Ранулф де Гланвил в битката в Алнуик на 13-ти юли, 1173г. По време на Войната на розите замъкът е под властта на ланкастърските сили и е единственият, поставен под практическа защита.

Той  е вторият по големина обитаван дворец в Англия, дом на настоящия херцог на Нортъмбърланд. Използван е като снимачна площадка за някой от филмите, посветени на Хари Потър. Във въздуха над зелените му поля хвърчи метлата на младия магьосник в опит той да хване пъргавата златна топка Снич, за да спечели турнира по Куидич.

Хари Потър
Източник: pixabay.com
Перон 9 и ¾

Гара „Кинг Крос“ посреща своите пътници вече няколко века и кой знае колко магьосници са чакали влака на перон 9 и ¾. Районът първоначално се е наричал Battle Bridge поради факта, че там се е провела битката между римляните и келтското племе на Боудика. Според легенди това е последното ѝ сражение и се твърди, че е погребана под някои от платформите. Слухове бродят из стените на гарата, че духът на келтската владетелка все още преследва хората, обикаляйки проходите на сградата.

Хари Потър
Източник: pixabay.com

Самата гара е построена в средата на 19-ти век – между 1851-52г. Името си получава от паметника на крал Джордж I, разрушен няколко години по-рано. Проектът по строежа е поверен на сър Уилям Кубит, архитект на Кристалния дворец, и на Луис Кубит.

Мястото се популяризира благодарение на историите за Хари Потър и прочутия портал, откъдето се взима влака за “Хогуортс“. Стотици хиляди мъгъли могат да видят малка част от перона и най-вече да се надяват на писмо, за да преминат от другата страна.

Хари Потър
Източник: pixabay.com
Банка Гринготс

В света на Хари Потър тук се пазят вълшебни монети, скрити съкровища и дори скъпоценните вещи на злата магьосница Белатрикс Лестранж, изиграна от Хелена Бонън Картър. В книги а Роулинг банката се намира на улица „Диагон-али”, управлявана от таласъми. Внушителната сграда с полирани бронзови врати и мраморни стъпала в действителност се помещава в студио на „Уорнър Брос“. То се намира в Лондон. Макар и да не е реално съществуваща, „Гринготс“ не отстъпва по магичност на останалите места. Високи кристални полилеи, богато населявани от скъпоценности етажерки, избрани декори и облекла от поредицата – всичко това е достъпно за феновете на Хари Потър.

Хари Потър
Източник:: screenrant.com
Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn