Сглобяемите къщи – хитът в строителството

сглобяемите къщи

Сглобяемите къщи са все по-предпочитан тип строителство, в което жилището се гради от предварително изработени части, сглобяващи се на мястото на строежа. Технологията, която се използва в такива случаи, се нарича сухо строителство. Използват се сезонни и леки пристройки, гипсокартонени, циментофазерни плоскости и други, в зависимост от предназначението на дадената сграда. Дървото е най-известният и често употребяван материал, заради който често сглобяемите домове се наричат дървени или къщи „Лего“.

Сглобяемите къщи – видове

Те се разделят на няколко вида според типа конструкция – американска, австрийска, немска, руско-финландска. По ред на изброяване са конструкция с конструктивни термопанели, скелетно-гредови, панелно-модулни и такива с дървени трупи.

Сглобяемите къщи се делят на дървени, метални и т.н. преносими такива. При последните няколко готови модула, приличащи на контейнери, се подреждат по определена схема и формират сграда. Тази структура позволява лесното пренареждане на стаите в разнообразни конфигурации, като винаги има опцията за създаване на нови помещения чрез добавянето на още контейнери.

сглобаяемите къщи
Източник: domigradina.com
Предимства

Сглобяемите къщи имат ред плюсове пред монолитното строителство. Наблюдава творческа свобода откъм архитектурните стилове, които могат да бъдат вплетени при строежа на сградата. Естествените елементи, от които са изградени този тип жилища, придават допълнително уют и комфорт на дома. Друго основно предимство е отличната шумо- и топлоизолация, което води до по-ниски разходи за консумативни. Сглобяемите къщи, особено ниско енергийните, са по-финансови изгодни от останалите, като това не влияе на качеството на живот на обитателите им. Инвестиционният риск също е по-малък в сравнение с този, който може да се поеме при монолитните жилища.

Един от най-големите плюсове на сглобяемите къщи е бързината на строежа, без тя да влияе на лекотата и здравината на тяхната конструкция. Освен това поради липсата на т.н. „мокро строителство“ къщите са с по-ниско тегло и са по-устойчиви при различни природни стихии като земетресения.

сглобяемите къщи
Източник: stroiinfo.com

Сглобяемите къщи се считат за „зелени“/еко домове поради произвеждането на по-малко отпадъци при изграждането им. Фактът, че отделните модели се изработват предварително във фабрика и се доставя направо на строителната площадка, намалява нивата на замърсяване. На терен работи по-малък състав от работници, което спестява част от изгореното гориво, нужно за пътуване до работното място. Дървеният материал, използван за изграждането им, е напълно възобновяем и има нула процента отделяне на въглеродни емисии.Огромно предимство е намаленият риск от повреда на строителните материали в сравнение с монолитното строителство.

Счита се, че благодарение на леката им конструкция  дървените сглобяеми къщи могат да бъдат построени на всякакъв терен – нестабилен, неравен, наклонен.

сглобяемите къщи
Източник: stroiinfo.com
Недостатъци

Минусите при дървените сглобяеми къщи са постоянното следене на състоянието на материала, от който са изградени жилищата и честата проверка за течове и влага, водещи до загниване на дървото. Когато става дума за този вид материал, трябва да се вземе предвид проблемът с насекомите – термити и дървояди, можещи да увредят жилището. Предприетите мерки за предпазването от нашествието на вредители  при сглобяемите къщи трябва да се извършват на всеки пет години.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn