Робо-готвачите, които много скоро ще поемат нашите задължения в кухнята

робо-готвачите

Могат ли робо-готвачите да превърнат истинските шеф готвачи в отживелица? Ако обичате да готвите вкъщи, тогава вероятността да имате нужда от помощник в кухнята е много малка. Но ако пък обичате само да си похапвате, може би за вас това кой приготвя храната ви не е от значение, стига тя да е вкусна. С постоянното напредване и развитие на машините и технологиите, вероятно ще видим роботите готвачи в ежедневието си много скоро.

Реално, сигурно винаги ще има място за домашно приготвени рецепти, дори в далечното бъдеще, но заведенията за бързо хранене ще бъдат едни от най-ранните “жертви” на робота след интегрирането му  на работното място. Тези тепърва “прохождащи” машини са решени да революционизират нашите кулинарни нужди, завинаги.


Автоматиката за домашно приготвена храна ще дойде съвсем скоро

Моли (Moley), компания, базирана в Обединеното кралство, ще пусне една от първите в света роботизирани кухни. Техният продукт ще включва усъвършенстван, напълно функционален интегриран робот – професионална и домашна кухня. Компанията твърди, че роботите им готвачи ще имат уменията и усета на истински майстор готвач. Прототипа им, който бе представен на международното роботизирано шоу “Хановер Месе”, се радва на голям интерес и признание.

Робо-готвачите са продукт на дванадесет месечна, интензивна работа в сътрудничество със Shadow Robotics, Yachtline, DYSEGNO, Sebastian Conran и професор Martin Cutkosky от Станфордския университет.

Устройството се състои от двойка напълно синхронизирани, роботизирани ръце, които на теория могат да изпълняват цялата функция на човешката ръка. Очевидно е, че дори е в състояние да осигури достатъчно сръчност, за да си съперничи с истинските готвачи по отношение на скоростта, чувствителността и движението. Моли (Moley) успяха да предадат знанията на майстор готвача Тим Андерсън, който печели титлата “Би Би Си майстор готвач”. Неговите умения за готвене са записани в системата на машината. Роботизирания готвач може да имитира всяко твое движение, вкус и детайл. Това ви дава възможност да приложите всичко по абсолютно същия начин сякаш Тим е там, с изключение на ръцете му – те са на робота.


„Ръцете“ имат множество стави с многобройни степени на движение, тактилни сензори за допир и сложни системи за управление. Всички те позволяват на техния MK1 Robo Chef да изтегли рецептата и да я възпроизведе по абсолютно същия начин за вас, както би го направил майстор готвач за гостите си в своя ресторант.


Няма да е евтино

Иновативното решение за готвене на Моли няма да е никак евтино. Когато бъдат пуснати в търговската мрежа, те би трябвало да струват около 15 000 долара (10 000 британски лири), практически опит за кражба, нали?

Целта на разработчиците на робота е да го подкрепят с хиляди рецепти под формата на приложения. Всеки собственик дори ще може да записва собствените си рецепти благодарение на устройство за вграждане на движение. Веднъж записани и запазени, робо-готвачите могат да имитират всеки ваш ход. Техните ръце ще бъдат произведени от Shadow Robot, които са проектирали силно синхронизирана система от 20 двигателя, 129 сензора и 24 стави.

Ричър Уокър от Shadow Robots казва, че роботизираните ръце могат да се справят с много от несигурностите при готвенето, например, като поширани яйца.


Очаквайте робо-готвачите по магазините!

 „Moley“ се надяват да пуснат потребителска версия на техния прототип още през 2018 г. Според Моли (Moley) това ще бъде сложна, но компактна версия, тя ще включва четирите основни интегрирани кухненски елемента – роботизирани ръце, фурна, котлони и сензорен екран.

Планът е да се осигури кухня, която да се управлява изцяло чрез сензорен екран или дори дистанционно чрез вашия смартфон. Защо да поръчвате храна за вкъщи, когато можете да поръчате на вашия роботизиран готвач да я приготви за вас? Вече няма да имате извинение за това, че не ядете домашно приготвена храна. Когато роботът не се използва, роботизираните ръце действително изчезват от погледа ви. Оперативните стъклени екрани затварят уреда, за да подсигурят безопасността, когато никой не си е у дома.


Продуктите на Моли предизвикаха фурор, както и се очакваше, много индустрии и сектори са изключително развълнувани от предстоящото. Дори вече има проявен интерес от големите фирми в ресторантьорството, самолетните компании, разработчици и готварски университети. Не можем да ги обвиняваме.

Жилищните предприемачи също са проявили голям интерес към робо-готвачите на Моли (Moley). Те водят преговори с фирма, която управлява над 20 милиарда долара в жилищни активи и нови сгради. Те виждат потенциала за придаване на уникална характеристика към жилищния им фонд. Новите купувачи ще могат да изберат дали искат да добавят тези кухни в новите си жилища още по време на етапа на специфициране.


Дори ресторантите не са в безопасност.

Сан Франсиско може би скоро ще бъде свидетел на първото в света напълно автоматизирано производство на бургери. През 2012 г. Momentum Machines дебютираха една интересна машина, която може да приготви 400 хамбургера в рамките на 1 час. Техният робо-бургер готвач е напълно автономен, може да слага топинги, да прави палачинки и да сглобява бургери абсолютно самостоятелно. Той дори може да ги опакова, без да е необходимо никакво човешко съдействие. Невероятно, нали?


Автоматизация за по-светло бъдеще

В проучване от 2014г. – 1900 технологични експерти се съгласиха, че роботите, включително роботизираните решения за готвачи, ще бъдат нормална част от нашия живот до 2025 г.

С автоматизацията, която трябва да навлезе в много отрасли, трябва да започнем планирането на потенциалното натрупване. Индустрии като здравеопазване, транспорт и логистика, обслужване на клиенти и домашна поддръжка ще бъдат засегнати. Експертите са разкъсани от действителното въздействие, което това може да има върху пазара на труда.

За 52%, които се чувстваха оптимистични за това, обосновката е, че от векове наред сме заменяли “традиционни” работни места с машини. В началото на 20-ти век повечето хора всъщност са работили във ферми и фабрики. Огромната технологична революция, която видяхме през миналия век, показа, че работната сила е заменена от машини за подобряване на производителността и допринася за човешкия принос на около 2% от работната сила днес.

Както знаем, това не е довело до масова безработица сред населението. В действителност се наблюдава огромно увеличаване на броя на новите работни места, които дори не са и били в мечтите на нашите прародители. Голямото приемане на технологии значително подобри качеството на живот.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn