Запознайте се със София, първият робот в света получил гражданство

София

Изкуственият интелект е наука за концепциите, които позволяват на компютрите да правят неща, които за хората изглеждат разумни. Изкуственият интелект има способността да анализира обкръжаващата го среда и да предприема действия, които увеличават възможността за постигане на определени цели.

Теорията на изкуствения интелект се основава на хипотезата, че основно човешко качество като интелигентността, може да бъде толкова точно описано, че да бъде симулирано от машина.

Нека ви разкажем за роботът София, който се превърна в медийна звезда през последните две години.

София

София е социален хуманоиден робот, разработен от базираната в Хонг Конг компания “Хансън Роботикс”. Активирана на 14 февруари 2016 г. и създадена по модел на актрисата Одри Хепбърн, още известна с подобренията във външния си вид и поведение спрямо предишните реализирани роботизирани версии.

През октомври 2017 г. София стана първият робот в света, получил гражданство. Това се случи в Саудитска Арабия, където тя стана официален поданик на кралската столица Рияд.

робот

Особености на София

Освен че умее да разговаря по стряскащо човешки начин, през януари 2018 г. София бе модернизирана с функционално тяло, което и позволява да прави крачки със скорост от 1 км/ч. Въпреки че това е доста бавен ход, създателите и твърдят, че тепърва предстои движенията на София да бъдат развити до степен, която би и позволила дори да играе футбол.

Интересното за робота, е че разговорите с нея са наполовина продукт на предварително зададен сценарий и наполовина резултат от автономно “мислене”, което прави комуникацията максимално близка до тази с човек. Освен това програмата за изкуствен интелект анализира разговорите и извлича данни, които и позволяват да подобри своите отговори в бъдеще.

Related image

София е концептуално подобна на компютърната програма ELIZA – един от първите опити за симулиране на човешки разговор. Софтуерът е програмиран да дава предварително написани отговори на конкретни въпроси или фрази, също като чатбот. Тези реакции се използват, за да се създаде илюзията, че роботът е в състояние да разбере разговора. Информацията се споделя в облачна мрежа, която позволява да се анализират входящите данни и отговорите с блокчейн технология.

Дейвид Хенсън заяви, че София ще бъде в състояние да служи в здравеопазването, обслужването на клиентите, терапията и образованието. София работи с изкуствено интелигентен софтуер, който непрекъснато се тренира в лабораторията, в следствие на което разговорите и ще станат по-бързи, изразите и ще имат по-малко грешки и тя ще отговаря с все по-сложни отговори на все по-сложни въпроси.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn