Eксклузивен поглед вътре в първия жилищен проект на Томас Хедъруик

Томас Хедъруик
“Eden” – 22-етажна градинска кула в небето, е първият завършен проект в Сингапур на базирания в Лондон дизайнер – Томас Хедъруик.

В Сингапур дизайнерът Томас Хедъруик наскоро завърши първия си жилищен проект, 22-етажна кула, наречена “Eden”, която обхваща биофилия със зелени балкони от три страни.

“Eden” е 22-етажна луксозна жилищна кула, вдъхновена от мисията на основателя на градa Лий Куан Юй да определи Сингапур като град в градина. С буйни градини, интегрирани в балкони, подобни на венчелистчета, от три страни на всеки апартамент, биофилията е пропита в дизайна, създавайки кула, която се чувства по-зелена, отколкото градска. Наскоро завършен, проектът бележи и първия завършен жилищен проект на фирмата, преди дългоочакваният Lantern House в Ню Йорк.

Хедъруик, родом от Лондон, който често отбелязва, че е израснал, както правят много лондончани, в къща с градина. „Това, с което се занимава биофилията, е тази емоция. Не става въпрос само за растения; става въпрос за движение, промяна, чуване на звуците и усещане на миризмите, всички тези микроефекти, които приемаме за даденост, докато не станат дефицит. “

Интериорът на апартаментите, разположени на цял етаж, е проектиран изцяло с естествени материали.

Създаването на биофилна сграда в среда с целогодишна влажност обаче означава много добре обмислен архитектурен дизайн. Сградата съдържа само по един апартамент на етаж, общо 20, заобиколени от прозорци, през които се виждат зелени балкони. Всяка резиденция има 270-градусова гледка. „Вместо да има сух балкон с няколко саксии“, казва Хедървик, той вместо това вгражда дълбоки рендета в дизайна и ги пълни с тропическа зеленина. Поставянето на прозорците насърчава кръстосаната вентилация с надеждата, че този бриз ще направи използването на климатик абсолютно излишно. А естествените материали по интериора – дъбов паркет, палуби от шисти, орехови врати, варовикови бани и мраморни плотове Carrara – също помагат за навлизането на външната среда и вътре. Споделя дизайнера, който си е сътрудничил с базирания в Сингапур архитект на проекти RSP Architects Planners and Engineers.

Всеки апартамент разполага с три балкона с органична форма осигуряващи зелени гледки и кръстосана вентилация.

От външната страна на кулата, фасадата е оформена от бетон, за да съответства на контурите на топографията на Сингапур. (Освен това има допълнително предимство за устойчивост на висока топлинна маса за подпомагане на естественото охлаждане). С извисящите се градини от три страни, Eden стои в страхотен контраст от типологията на стъклото и стоманата на много съвременни жилищни кули, дори и тези в силуета на Сингапур, които имат тенденция да подчертават зеленото пространство в дизайна си по-често, отколкото в други градове. Самите балкони осигуряват слънчево засенчване, докато растенията естествено абсорбират дъждовна вода и филтрират замърсители. На нивото на земята тесен градински каньон оформя входа на жилищната кула и води във фоайе и асансьорна банка с 59-футови тавани, окачени с „живи полилеи“, изработени от растения. Тук също има басейн и разширена градина, както и небесна градина на покрива.

Градината на приземния етаж разполага с басейн и озеленени зони за отдих и социализация.

Хедъруик отбелязва, че интересът на неговото студио към биофилния дизайн е бил подтикнат по време на работата му с Bjarke Ingels Group за генералния план и сградите за планинския център на Google, Калифорния, щаб. Приемането на науката зад създаването на приятна среда чрез природни елементи става още по-важно по време на пандемията COVID-19, казва той, когато мнозина преосмислят жизнените си пространства за дългосрочен престой. „Днес всички се интересуват от това по-човешко измерение на изградената среда. Това беше нещо, за което се говореше в социалните рамки в продължение на много десетилетия, но все още има възможност за огромен напредък в областта. “

Градините се издигат по височината на кулата, чиято фасада от бетон позволява масово отопление и охлаждане, за да се намали потреблението на енергия.

Това, което той се надява да види е, че напредъкът в дизайна е насочен към  масовите жилища. Настоящата криза в здравеопазването допълнително подчерта различията в жизнените пространства. „Има разлика в опита за някой, който има градина, прозорци, които се отварят, близост до ненатоварен път“, обяснява той. „Гарантираме, че ще положим огромни усилия в това да приложим идеите, които реализирахме в “Eden” още по-широко.“

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn