Първата в света суперяхта функционираща с водород е оценена на $ 644 милиона

суперяхта

Проектирана от холандска фирма, суперяхтата Aqua разполага със собствен инфинити басейн, хеликоптер, спа и фитнес зала, помещева стаи за 14 гости и 31 членове на екипажа.

Изглежда, че Superyachts са сред последните видове (луксозен) транспорт, които са насочени към потребители с нарастващото търсене на екологични дизайни на двигатели. Новините от яхтеното шоу в Монако от миналата седмица ни послужиха като предупреждение, за намеренията на индустрията, която имаше за цел да се погрижи за най-богатите сред нас, като направи прогресивен тласък с разкриването на Aqua, първата в света суперяхта с водород.

Проектирана от холандската фирма Sinot Yacht & Architecture Design, Aqua е почти 400 фута дълъга, управлявана изцяло от възобновяем източник на енергия. “Водата е вечното гориво на живота, поддържащата сила, която прави планетата Земя обитаема”, казва Сандер Синот, основател на фирмата, която носи неговото име. “Водата е мека, но в същото време прорязва твърди скали.” Именно тази оценка на водата помогна на фирмата да намери баланс между природния свят и технологичния. Задвижващата система е съставена от два 28-тонови вакуумирани резервоара, всеки от които съдържа втечнен водород, който се съхранява при -423 градуса по Фаренхайт. Заедно с това, че е екологично чист, водородна енергия означава по-спокойно изживяване на борда на кораба в сравнение с традиционните двигатели. Въпреки това, резервни дизелови генератори ще бъдат налични, ако капитанът някога се нуждае от тях.

Aqua разполага със собствен инфинити басейн, хеликоптер, спа и фитнес зала, помещева стаи за 14 гости и 31 членове на екипажа.

В понеделник се разпространи масово информацията, че суперяхатата вече има купувач, който е платил огромната цена от $ 644 милиона. В интернет беше съобщено, че милиардерът Бил Гейтс е закупил суперяхтата, слухове, които се оказаха неверни. Въпреки това читателите не могат да бъдат обвинявани, че вярват в подобни доклади, тъй като изображенията показват, че Aqua включва собствен безкраен басейн, хеликоптер, спа и фитнес зала – удобства, предназначени да привлекат милиардери като Гейтс.

Синот и неговият екип са проектирали плавателния съд, така че да могат безопасно да приближат пътниците до водата. “Водата е релакс; прави ни по-спокойни и по-креативни”, коментира Синот. „Искахме да предоставим на борда на хората най-близката възможна близост до водата. Кормовата палуба разполага с иновативна серия платформи, каскадни надолу към морето, докато голяма платформа за плуване позволява на всички пътници да се насладят на оптималното изживяване на достъп до водата в морско равнище.”

Aqua може да достигне скорост до 19,5 mph и разполага с място за 14 гости и 31 членове на екипажа. Фирмата планира да завърши кораба до 2024 година.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn