Психология на интериорния дизайн или как цветовете и формите влияят на когнитивните способности

Психология

Повечето хора прекарват по-голямата част от времето си в в затворени помещения, а рядко се замислят за това как мислите и емоциите им са повлияни от тях. Обяснението на феномена се намира в т.н. психология на цветовете, която показва важността им за душевното състояние на човек.

През 1943 г. Уинстън Чърчил заявява, че “Ние оформяме сградите, а сградите после оформят нас”. Повече от 70 години по-късно невролози и психолози работят по този казус и намират многобройни доказателства за неговата теория. Така възникват въпроси като: „Как различните пространства въздействат нервната система?” и „Има ли специални видове архитектура, стимулираща различни видове мислене?”.

Източник: unsplash.com

През 2009 г. учени от Университетa на Британска Колумбия провеждат експеримент, чрез който изследват това как цветовете на стените в едно затворено пространство влияят на творческото мислене. В опита участват над 600 души, от които повечето са студенти. С цел доказване на различното влияние на цветовете синьо и червено учените им дават да решат различни когнитивни задачи, показани на червен или син фон.

Резултатите от получените резултати са изненадващо разнообразни. Учените откриват, че червеният цвят стимулира точност и внимание към детайла. Задачите, които доказват това твърдение, са предимно свързани с намиране на граматични грешки или работа със случайни цифри в рамките на кратък период от време. Предполага се, че това засилено внимание се дължи на асоциацията на червеното с опасност, което прави хората по-бдителни.

Източник: unsplash.com

Синият цвят обаче се проявява с напълно различен набор от психологически ползи. Доброволците от тази група не се справят добре с краткосрочни задачи за памет, но се открояват със способността да намират творчески решения. Учените им предоставят различни материали, с които да направят играчки за деца. В края на експеримента синият отбор показва двойно повече творчески умения от червения. Какво е обяснението зад този феномен?

Учените смятат, че мозъкът инстинктивно свързва синьото с морето или небето. Цветът навява успокояващи мисли за почивка на плажа и красив небесен хоризонт. Това психическо спокойствие предразполага хората да мечтаят и да се изразяват повече по творчески начин.

Източник: unsplsash.com

Друг интересен експеримент, воден от психоложката Джоан Майерс-Ливай, изследва влиянието на различната височина на тавани в помещенията върху мисловната дейност на хората. Тя доказва, че когато хората се намират в стая с нисък таван, те се справят много по-добре със ситуации, изискващи решаване на анаграми, включващи затворени места като “вързани” или “ограничени”.

От друга страна, хората в стаи с висок таван се отличават с разрешаването на пъзели или проблеми, които не са праволинейни заради асоциацията на високия таван с липса на граници. Според Ливай този феномен произхожда от това, че широките пространства карат хората да се чувстват спокойни и свободни. Това означава, че ако човек има нужда да вземе бързо решение на конвенционален  проблем, то би било добре да отиде в малко пространство с нисък таван. Ако търси вдъхновение, удачно ще бъде да отиде в отворено помещение с по-издигнат таван.

Източник: unsplash.com

Сградите и помещенията, в които хората прекарват времето си, влияят на  душевно им състояние и начин на мислене.

Архитектурата има реални когнитивни последствия, които тепърва предстои да бъдат открити.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn