Проектите, за които сме най-нетърпеливи през 2019 година

нетърпеливи

Ето, че отпратихме 2018 година и вече гледаме напред, за да отдадем заслуженото внимание на онези сгради, за които сме най-нетърпеливи и развълнувани през новата 2019 година. От Тайпе до Маями, тези произведения на изкуството скоро ще бъдат вече завършени структури, които със сигурност ще впечатлят не само любителите на архитектурата, но и тези които случайно минават покрай тях.

През 2019 г. ще бъдат завършени две сгради произведение на неподражаемия ум на покойната Заха Хадид. С нея умира и едно от най-смелите виждания в модерната архитектура на нашата история. Ще дойде време, когато виждането за визия на Заха ще престане да се реализира. За щастие, 2019 година не е една от тези години.

До края на 2019 г. емблематични структури, вариращи от Статуята на свободата разположена на пристанището на Ню Йорк до пирамидите в Гиза в Египет, ще представят съвсем нови музеи, които ще разкажат своята забележителна история.

Смели или сдържани, сигурно е, че писането за тези сгради е трудна задача. Всъщност, приемането на триизмерен подвиг и превръщането на неговата същност в двуизмерна страница оставя много какво да се желае. Имайки това предвид, ние ви призоваваме да използвате нашият списък като начин да знаете къде се намират тези зрелищни структури, така че един ден да можете да ги посетите сами. Както казва известният архитект Робърт Вентури в своята книга „Сложността и противоречието в архитектурата“ (1966), архитектурата има способността да ни позволява да „виждаме познатите неща по непознат начин”. Вярваме, че тези нови сгради правят точно това.

Централата на вестник “Le Monde” от Snøhetta (Париж, Франция)

Основана през 1944 г., Le Monde е сред най-четените вестници в света. Изданието отдавна се стреми да бъде по-добро от всички други информационни организации. Защо тогава централата им да е различна? Тази година Le Monde ще се премести в новия си дом – мултимилионна сграда, която ще прилича на мост – изобразяващ преодоляването на пропастта между публикацията и читателите. Проектиран от базираната в Осло фирма Snøhetta, новата централа на Le Monde ще даде един нов и смел поглед към хоризонта на Париж.


The Shed, от Diller Scofidio + Renfro в сътрудничество с Rockwell Group (Ню Йорк)

Нюйоркчани и туристи неизбежно онемяват, когато за пръв път видят The Shed, една от онези нови сгради, които са завършени тип “Хъдсън Ярдс” (най-голямото частно недвижимо имущество в историята на САЩ). Всъщност сградата от 200 000 квадратни фута, проектирана от Diller Scofidio + Renfro в сътрудничество с Rockwell Group, вероятно ще бъде звездата в гъсто застроения квартал Мидтаун. Структурата на сградата позволява настаняването на широка гама от представления (всъщност, концерта на Бьорк ще се състои там тази година). И все пак, това не е типично културно средище. Далеч от това е. Интересното, при тази сграда е, че е проектирана с аморфна структура. Външната обвивка на сградата е на колела, които са свързани с къса пътека. Веднъж активирана, обвивката се отдалечава от основната рамка на сградата, като всъщност създава цяла нова сграда, която е свързана с оригиналната. Всички онези, които се почесваха по главите при първия поглед над The Shed, със сигурност останаха в увиснали ченета при вида на сградата, умножена по две.


40 Tenth Avenue от студио Gang (Ню Йорк)

До края на 2019 г. посетителите в квартал Мейтпакинг в Ню Йорк ще бъдат посрещнати от изцяло нова и модерна офис сграда. В сградата Studio Gang издълба пространствата, за да позволи на слънчевата светлина да достига до известният High Line парк в Ню Йорк. Докато обществените зелени площи се простират точно до най-новия дизайн на Studio Gang, качеството на светлината и цялостното преживяване за многобройните посетители не са намалени – ако не друго, те са подобрени.


One Thousand Museum от Заха Хадид (Маями, Флорида)

Сградата, подобна на толкова много структури, проектирани от голямата Заха Хадид, имитира динамичната енергия на града, в който се намира. Когато строежа на луксозният небостъргач приключи през 2019 г., феновете на архитектурата вероятно ще бъдат развълнувани и меланхолични. Ентусиазмът ще бъде по очевидни причини, докато приглушеното настроение ще се дължи на факта, че дизайнът е един от финалните проекти, които Хадид е организирала преди смъртта си през март 2016 г. 62-етажният небостъргач с височина 899 фута е един от най-амбициозните архитектурни проекти досега. Толкова много, че PBS профилираше изключителната трудност при проектирането и конструирането на небостъргача в поредицата си Невъзможното изграждане. (Impossible Builds).


Музей на статуята на свободата от FXCollaborative Architects (Ню Йорк)

До май 2019 г. Статуята на свободата разположена на пристанището в Ню Йорк ще има нов и постоянен гост на своя остров. Уместно наречен Музей на статуята на свободата, структурата за 70 милиона долара не само ще запази историята на най-ценната статуя на Америка, но и оригиналния факел с дължина 3600 килограма, който Бартолди е проектирал и поставил на статуята в края на 19-ти век. Проектиран от американската архитектурна фирма FXCollaborative, музеят с площ 26 000 квадратни фута ще разполага с артефакти, оригинални концепции за нейния дизайн и все по-нарастващата нужда от свобода, като дава по-голямо разбиране на значението на масивната статуя, която стои на крачки от музея. Сградата се състои от зелен покрив, където посетителите имат непрекъснат изглед към Статуята на свободата и отвъд нея, Ню Йорк. Ако Статуята на свободата представлява американската мечта, тогава новият музей е домът, в който историята на тази мечта е представена на обществеността.


Международно летище Daxing в Пекин от Zaha Hadid (Пекин, Китай)
   

Когато международното летище Даксин бъде завършено през есента на 2019 г., Пекин ще замени Истанбул като град с най-голямото летище в света. Разположен на около 7,5 милиона квадратни метра и проектиран преди смъртта на неподражаемата архитектка Заха Хадид, летището със сигурност ще въведе нова вълна от мащабен транспорт.

Не позволявайте на красивия, златист, с форма на звезда терминал да ви накара да повярвате, че тази сграда е фокусирана само върху дизайна, без утилитарна причина. Структурата, която е мрежа от бетон, арматура и стъкло, ще въведе нови иновации (като подреждане на международни и вътрешни полети на различни нива), за да помогне на пътниците да се ориентират по-бързо и по-ефективно в летището.

 


Централата на галерия Pace от Bonetti Kozerski Architecture (Ню Йорк)

В сърцето на нюйоркския квартал на изкуствата, галерия Pace ще открие новата си централа през 2019 година. Наистина, с 75 000 квадратни метра пространство, любителите на изкуството ще имат достатъчно възможности да се възползват от някои от най-добрите творби, които градът може да предложи. Това преживяване със сигурност ще бъде засилено от оформлението на пространството, което дойде благодарение на творческите умове в архитектурната компания на Bonetti Kozerski. Свободните от колони етажи означават, че посетителите могат свободно да гледат изкуството от всяко разстояние. Нещо повече, фирмата работи с дизайнер на осветление Арнолд Чан, за да създаде система, в която осветлението ще се приспособи към нюанса и настроението на дадена изложба.


Музей на киното на Академията от Ренцо Пиано (Лос Анджелис, Калифорния)

До края на 2019 г. Лос Анджелис ще има своя нов дом на световния филмов музей. Пространството, което ще бъде построено в сградата на Сабан (бившата сграда на May Company) на известната Miracle Mile, ще осигури на посетителите тихо място за обмисляне и обсъждане на въздействието и ролята на филма в нашата култура. Проектиран от Ренцо Пиано и в сътрудничество с Gensler, новият музей ще разполага с театър с 1000 места и тераса, която ще осигури възвишени изгледи над Холивуд. Подобна гледна точка към това, което филмите предоставят на тяхната аудитория.


Рубинения град от Adjaye Associates (Сан Антонио, Тексас)

Сър Дейвид Аджаи никога не престава да учудва света със своите смели и впечатляващи проекти. И неговата визия за Руби Сити в Сан Антонио със сигурност не е изключение. Сградата, която е подходящо кръстена за македонската фасада, ще бъде изцяло нов център на изкуството, финансиран от художника, колекционер и филантроп Линда Пейс. В музея ще бъдат поместени около 800 произведения на изкуството в 14 000 квадратни метра пространство (включително картини, скулптури и видеоклипове).


Център за популярна музика на Тайпе от RUR Architecture DPC (Тайпе, Тайван)
  

Когато тайванското правителство търси подходящия дизайн за един изцяло нов музикален център, те искаха структурата да бъде не само смела, но и незабавно разпознаваема за тълпи както вътрешни, така и международни. След последващо състезание те избраха фирмата RUR Architecture DPC, базирана в Ню Йорк. Дизайнът, който се отличава с геометрично сложна сграда, снабдена със смесица от дъги и фрактални парчета, представлява структура, която ще съдържа 5 000 театрални места и серия от пазари, кафенета и ресторанти в околния комплекс, който ще работи 24 часа , което прави мястото, подобно на тайванската поп музика, цяла нощ. Ако нищо друго, тази сграда ще се окаже скъпоценност за всеки, който търси свежи, подходящи за Instagram снимки на архитектурата.


Национален музей на Катар, от Жан Нувел (Доха, Катар)
 

Проектиран от неподражаемия Жан Нувел, Националният музей на Катар изглежда така, сякаш ще е по-добре да принадлежи на друга планета, за разлика от пристанищния град на Катар. Подобно на другите сгради от световна класа от Нувел, тази структура предлага на света нещо, което никога преди не е виждал. Всяка част е свързана с имитация на пустинна роза, докато заключващите дискове са почти същото бежово като околните пустини. Пространството ще съдържа артефакти, свързани с теми, които са дошли да определят страната: петрол и газ, търговия и Персийския залив.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn