Причудливите къщи на Бали – къща от бамбук

къщи Бали

Бали. Лазурни води, къпещи бреговете на красиви плажове, осеяни с палми. Екзотични хора, животни, храна, преживявания. Едва ли има някой, който да не си е помечтавал да отиде на това райско кътче на земята и да се отдаде на разкошна почивка в някоя от красивите, крайбрежни къщи. Особено дамите, след като са гледали „Яж, моли се и обичай“ и са се вълнували при избора на Джулия Робъртс – страстна любов с романтичен бразилец или да бъде вярна себе си, привидно изключващи се неща.

Бали има още много какво да предложи. Островът всъщност е и място, на което може да се видят изключително впечатляващи продукти на архитектурния гений. А ние ще се постараем да открием и да ви представим най-атрактивните.

КЪЩИ ОТ БАМБУК ИЛИ КАК МЕЧТИТЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В РЕАЛНОСТ

къщи от бамбук 1

Всеки от нас, който желае да има собствен дом, има в главата си образ, до най-малкия детайл, как изглежда той. А сега си представете да си построите и живеете в този дом. Представете си, че успявате да създадете цяло селце с такива къщи. Това се случва на Елора Харди, жена с успешна кариера в сферата на модата, която зарязва живота си в Ню Йорк и работата като принт дизайнер при Дона Каран, връща се в Бали, където е родена, създава фирмата IBUKU и започва да гради невъзможното – луксозни къщи от бамбук.

Така се ражда селището Грийн Вилидж. 18 къщи, които са уникални по рода си, не само защото са направени почти изцяло от бамбук, но и заради изключителна форма, която имат. И въпреки че когато си помислим за къща от бамбук, в главата ни изниква образът на малка, схлупена колиба в средата на джунглата, Елора Харди създава истински луксозни домове с цени от 500 хил. до 2 млн. долара.

Елора и нейният екип правят революция в строителната индустрия.

къщи Бали-Елора Харди

Те започват да използват бамбука като основен материал за изграждане. Всъщност този метод продължава идеята и делото на нейния баща, Джон Харди, канадски емигрант, който вижда изключителен потенциал в използването на бамбука за строежа на къщи. Основната цел, разбира се, е постигането на устойчивост. Началото е поставено през 2006 г., когато той и съпругата му основават Зелено Училище (Green School). Сградата е построена от бамбук, а процесът на изучаване следва тяхната визия за холистично обучение и изграждане на естествена връзка с природата на всички учащи. Също така създава лаборатория за експерименти с инженеринг и строителство от бамбук.

Използването на бамбука като строителен материал при изграждането на постройки се оказва процес, свързан с разрешаването на доста предизвикателства. Един от най-големите проблеми бил свързан с това, че бамбукът е податлив на разрушение от климатичните условия (слънце, дъжд) и от дървениците. Екипът на Елора открива, че когато третират бамбука с борна киселина (боракс+солна киселина), този проблем отпада. И ако преди това материалът е издържал максимум седем години, сега само може да се гадае с  колко години всъщност се удължава животът на къщата. Към момента  все още не е достигнат оптималният период на издържливост, след като започват да прилагат тази хитрина.

Бораксът е напълно естествен материал, няма вреден ефект върху околната среда, така че идеално се вписва в стремежа за постигане на устойчивост.

Друг важен момент е ъгълът, под който се поставят основните структурни стволове. Конструкциите се правят така, че да се намали въздействието на пряката слънчева светлина и дъжда, които биха могли да отслабят здравината.

Творческият подход на IBUKU успява да превърне още един недостатък в предимство.

класна стая Turtle_Green School

Свойството на растението да се извива прави невъзможно да се построят прави, вертикални стени или покриви. Използвайки това качество, дизайнерите създават атрактивни форми на сградите и покривите, следвайки естествените извивки на бамбука. Така те са едновременно леки и стабилни, много внушителни, и същевременно се вписват в естествената среда на района. Погледнати отгоре покривите и таваните изглеждат като гигантски листа. По този начин, освен че осигуряват сянка, улавят лекия бриз и на практика охлаждат домовете.

Предимствата на бамбука са далеч повече от недостатъците.

Оказва се, че той е изключително подходящ избор, ако се търси устойчивост на строителството, т.е. да се използват материали от възобновяеми източници, да не оказва вредно въздействие върху природата и т.н. Освен това той има компресивната сила на бетона, якостта на опън на стоманата и е едно от най-бързо растящите растения на планетата. Някои видове могат да пораснат с по 1 м. за седмица, други дори с 30 см. или повече за ден. Бамбукът също така може лесно да расте на необработваема земя, което опростява отглеждането му.

На приблизително 200 фермери из острова се плаща, за да отглеждат бамбук върху земите, които не се използват за земеделие. Някои от най-големите стволове достигат 25 метра дължина, а са нужни само 3 години, за да пораснат.

Бамбукът се явява алтернатива на дървения материал,

но е бързо възобновяем. Затова използването му може да намали обезлесяването на горите. Той е устойчив на земетресение, но е и изключително лек, което го прави „удобен“ и лесно преносим, дори от жени.

Понеже все още се изследва „поведението“ на бамбука, а дизайнът на сградите е абсолютно новаторски и повече от уникален, дизайнерите изграждат миниатюрни 3D модели, за да тестват конструктивната цялост и да разберат как отделните части ще бъдат извити. Това дава възможност на специалистите да визуализират проекта си, преди да се заемат с предизвикателната задача да изградят цялостна структура.

Друга особеност на конструкцията е, че за да се скрепят отделните бамбукови части се използват хиляди ръчно резбовани дюбели, които се заковават отново ръчно.

Тук размерът също няма значение.

Bamboo house Bali

По форма и големина сградите на IBUKU са изключително различни. Най-внушителната къща е вилата Sharma Springs, която е и най-високото здание на Бали. Основната сграда се състои от 6 етажа, на които са разположени 4 спални. Разполага с просторна всекидневна с невероятна гледка към долината. В къщата се влиза през 15-метров покрит свързващ мост, който се простира над реката и води до четвъртия етаж и всекидневната. Освен функционалност, той привнася допълнителна изящност на сградата. Структурата се състои от основна кула, върху която се издига по-малка вътрешна кула. Всъщност вътрешната кула е тайната за внушителната  височина на сградата. Дизайнът е вдъхновен от листата на лотоса. Всяка стая е декорирана в различен стил, според желанието на клиентите. Имотът включва още: входна сграда, къща за гости, склад, допълнителна постройка за йога до реката, външен СПА кът и барбекю край басейна. И всички това заобиколено от красиви, пермакултурни градини.

Къщата е 750 кв.м. и почти изцяло изградена от бамбук.

Спираловидното стълбище се извива около централната кула и отвежда до помещенията на долните нива: детска стая за игра, четирите спални и библиотеката. От 6-ия етаж се открива гледка към залеза над долината на река Айюнг (Ayung) и Грийн Вилидж.

С проектите си Елора Харди не само създава много работни места на о. Бали, но и предизвиква архитекти, инженери и строители да откриват нови измерения в строителството на сгради.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn