Пионерката в българската архитектура: Мария-Луиза Досева-Георгиева

Досева

В морския град Бургас хотел „Булевард“ се перчи с величествеността си. Построен след края на Първата световна война, той се откроява с характерните белези на немския сецесион – флорални орнаменти, украсена фасада с абстрактни геометрични форми тип арабески. Създаването на сградата е дело на първата дама в българската архитектурна история – Мария-Луиза Досева- Георгиева.

Биография

Досева е родена в гр. Ески Джумая, дн. Търговище, на 08.09.1894г. Баща ѝ – Константин Досев – търговец и народен представител в Обикновеното народно събрание (1983-1919г.) Първата жена-архитект на България започва образованието си в родния град, продължавайки го във Велико Търново и Варна. Когато е на прага на университетския живот, тя трябва да избере специалност. Досева се насочва към архитектурата и желае да я изучава в Мюнхен, искайки да запише в Техническия университет.

Макар с отлични препоръки и висок успех, ѝ е отказано да учи там заради това, че е жена. Досева-Георгиева решава да изучава специалността на друго място – в Дармщат. С разрешение от университетските власти през 1913г.  тя става редовна студентка.

Досева
Мария-Луиза Досева-Георгиева. Източник: bg.wikipedia.org

След първата година от следването се завръща да стажува в родината. По това време Търговище е сполетяно от наводнение, а хиляди бежанци от Одринска и Беломорска Тракия се заселват в Южна България. Това е една от причините Досева да избере този регион, защото след Балканската война има нужда от много нови сгради. Втората причина са чувствата, които изпитва към колегата си Минко Георгиев, родом от Стара Загора.

Така че не е изненадващо, когато тя решава да проведе следдипломната си практика като инженер-архитект в района на Стара Загора-Хасково и към архитектурния отдел към Окръжно инженерство в Бургас.

Досева завършва висшето си образование през 1917г. Година по-късно се омъжва за архитект Георгиев, като младоженците се преместват в родния му град. Заради двете национални катастрофи работа трудно се намира, затова семейството решава да се установи в Бургас.

Творчески проекти

Едва на 26 години, Досева основава самостоятелно архитектурно бюро в морския град. Първият проект на семейството се осъществява през 1920г. за къща с две спални и салон. Поръчката идва от Тоню Неделчев. Следва създаването на къщата на известния търговец Петър Чюлулов и жена му Невена, където впоследствие живее немският консул в България – Курт Якубовски.

Досева
Хотел “Булевард”, Бругас. Снимка: www.burgasinfo.com

Други сгради, дело на първата дама на архитектурата в страната, са вилата на д-р Д. Кьорчева в Несебър, къщата на адвоката Шейретов, тази на д-р Арнаудов в Ямбол и др.  Един от най-емблематичните проекти на архитекта е хотел “Булевард”.

След Втората световна Досева е инвеститор-контрольор на Районната Проектанска организация в Бургас.

Освен с архитектура тя се занимава с различни социални дейности, като сътрудничи за основаването на професионално шивашко училище за момичета и домакини в Бургас и помага на подпомага благотворително дружество „Милосърдие“.

Работи без прекъсване почти до смъртта си, която настъпва през 1984г. Мария-Луиза Досева-Георгиева е провъзгласена от Съюза на архитектите в България за техен почетен член през юни, 1968г. Наградена е със златна значка и почетна грамота за цялостно творчество. Освен това е носител на ордена „Майчина слава“ за раждането и отглеждането на четирите си деца.

 

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn