Обиколка на едни от най-възхитителните архитектури в света

света

От “шпионския” шведски небостъргач на Сантяго Калатрава до космическия музей на изкуството на Оскар Нимейер в Бразилия, нашия пътеводител описва местата, които любителите на архитектурата не биха искали да пропуснат.

Феновете на архитектурата знаят, че една от най-хубавите преимущества на пътуването е да видиш невероятните сгради и архитектуи по света лично и от близо. Независимо дали сте в търсене на исторически структури или на най-новите и съвременни дизайни, в пътеводителят ни има по нещо за всеки. Независимо дали сте пътешественик или просто планирате първото си пътуване, това са сгради, които няма да искате да пропуснете!

Джамия Шах (Исфахан, Иран)

Джамията „Masjed-e-Shah“ или „Шах“ се счита за една от най-зрелищните сгради на ислямския свят. Намира се в Исфахан, Иран, джамията е украсена със седемцветни мозаечни плочки и калиграфски надписи.


Palácio Nacional da Pena (Синтра, Португалия)

Архитектите Вилхелм Лудвиг фон Ешвеге и Николау Пирес са построили този величествен замък в Синтра, Португалия, през 1836 г. Дворецът разположен на хълма има цветни тераси, гаргойли и пъстър тропически интериор.


Обсерватория Джантар Мантар (Джайпур, Индия)

Построен между 1724 и 1730 г. от Махараджа Джай Сингх II, oбсерваторията Джантар Мантар (Jantar Mantar) е комплекс от пет астрономически парка в Северна Индия. Oбсерваторията в Джайпур, показана тук, включва 19 астрономически инструмента.


Храмът Аютая (Аютая, Тайланд)

Тайланд е търговски център от 14-ти до 18-ти век, но е унищожен от бирманците (Мианмар (Бирма)) през 18 век и след това бива изоставен. Манастири, реликварни кули и стенописите все още са на мястото си.


Факултет по ислямски науки (Доха, Катар)

Факултетът по Ислямски изследвания на архитектурното студио „Мангера Йварс“ се намира в Доха, Катар. Сградата съчетава пространства за учение и молитва, а дизайнът включва пет колони, символизиращи петте стълба на исляма.


Музей за съвременно изкуство „Niterói“ (Рио де Жанейро, Бразилия)

Архитекта Оскар Нимайер е проектирал музея за съвременно изкуство „Niterói“ през 1996 г. на 89-годишна възраст. Музеят, наподобяващ НЛО, е кацнал над залива Гуанабара в Бразилия и разполага с червена рампа с дължина 322 фута.


Национален стадион Пекин (Пекин, Китай)

По-известен още като “Птиче гнездо” – Националният стадион в Пекин е проектиран от Herzog & de Meuron, Китайска архитектурна компания и изследователска група през 2008 година. Китайската керамика е послужила като вдъхновение за дизайна на този очарователен проект.


Хабитат 67 (Монреал, Канада)

Построен за световно изложение през 1967 г., кубичният жилищен комплекс на Moshe Safdie в Монреал служи като павилион за събитието. Домовете, с изглед към реката, все още се помещават.


Планински музей на Меснър (Южен Тирол, Италия)

Един от шестте Меснър музея (МММ) разположени по целия свят, е „MMM Corones“ проектиран от покойната Заха Хадид. Грандиозната структура в Южен Тирол, Италия е вградена в пейзажа с конзолна площадка с изглед към италианските Алпи.


Кунстхаус Грац (Грац, Австрия)

Кунстхаус Грац или музеят за изкуство в Грац е проектиран от Питър Кук и Колин Фурние и е завършен през 2003 г. Балон наподобяващата и модерна сграда се намира в град с традиционна архитектура и се нарича “приятелския чужденец” от местните жители.


Metropol Parasol (Севиля, Испания)

Архитектът Юрген Майер проектира спорният за Испания – Metropol Parasol. Дървената структура – най-голямата в света – съживява и разчупва Плаза де ла Енкарнасион.


Голямата кошница (Нюарк, Охайо)

Завършена през 1997 г., голямата кошница е проектирана от НББЖ в Нюарк, Охайо. Офиси са на компания Longaberger Company, която е известна със своите плетени, дървени кошници.


 Къща за гости Хан Нга (Далат, Виетнам)

Къщата за гости Хан Нга, позната още като „Лудата къща“ е построена през 1990 г. в Далат, Виетнам. В дръзкия дом се предлагат тематични стаи за гости и органични декорации, които придават на пространството усещането за чуждоземно.


Завъртян торс (Малмьо, Швеция)

Сантяго Калатрава оставя зад гърба познатите ни практики за строителство и буквално извива торса на познатия ни и традиционен небостъргач. 650-метровата жилищна сграда в Малмьо, Швеция, е най-високата сграда в Скандинавия и е част от проекта за съживяването на брега на града.


Глинената къща (Вила де Лея, Колумбия)

Въпреки че, може да изглежда древна, “Глинената къща” във Вила де Лея, Колумбия, всъщност е завършена през 2012 г. Екологичният активист Октавио Мендоса Моралес използва глина и рециклирани продукти, за да я построи със собствените си ръце.


Кривата къща (Сопот, Полша)

За един мол в морския град Сопот, Полша, архитектите Szotyńscy & Zaleski черпят вдъхновение от илюстрациите на Jan Marcin Szancer, за да създадат причудлива и изкривена сграда, наречена Krzywy Domek или “Кривата къща”.


Яйцето (Олбъни, Ню Йорк)

Архитектурната фирма “Харисън и Абрамович” е проектирала залата за изкуства в Олбъни като част от Empire State Plaza. Наречен по този начин заради своята яйцевидна форма, “яйцето” разполага с две театрални зали и е вдъхновението към песента “They Might Be Giants – Albany (The Egg)”

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn