Норвегия планира да създаде устойчив “Град на бъдещето”

cover

Скандинавската служба по архитектура и архитектите от “Haptic” предвиждат планове за град до летище Осло, Норвегия, който ще бъде захранван само и единствено от собствена енергия.

Градът е предназначен като пилотен проект за град с технологична насоченост. Зелената технология ще бъде използвана, за да се запазят въглеродните емисии на града възможно най-ниски.

проект

Плановете включват електрически автомобили без шофьор, автоматизирано осветление и интелигентни технологии за услуги като мобилност, отпадъци и сигурност. Използвайки сигурни стратегии за градоустройство, съчетани с най-новите технологични постижения, архитектите от  “Haptic”  ще създадат зелен, устойчив град на бъдещето.

Проекта на компанията се формира от решителността на Норвегия и Осло относно развитието на оживените градове, разположени около Осло. Основната цел на архитектите е градът да бъде “първият енергийно позитивен летищен град”.

Архитектите от “Haptic” ще се възползват от уникалната възможност да проектират нов град от нулата.

Област

Община Улленсейкър с приблизително 35 000 жители е една от най-бързо развиващите се райони в Норвегия – както по отношение на заетостта, така и по отношение на населението.

Районът летище Осло и град Джесхайм изпитва все по-голям интерес към развитие както в търговските обекти, така и в жилищното строителство. Летището, търговията, хотелите и транспорта са заменили военните държавни служби и селското стопанство като доминиращи работодатели в района.

център

Център

С иновативни, икономически устойчиви и градски качества развитието на града се превръща в търговски магнит и регионален “двигател на растежа”. Политическото основание и ангажиментът представляват безценна основа за по-нататъшното развитие на летищния град Осло и най-големия център на Норвегия.

Концепция

До 2050 г. работната сила на летището в Осло се очаква да се удвои от 22 000 души на 40 000. Заедно със служителите и техните семейства, града ще предостави домове за общност от дългосрочно пребиваващи, заедно с посетители за кратък престой, преминаващи през транспортния възел.

Осло

Фокусирайки се върху градското и местното развитие, летищния град ще обедини хиляди работни места в широк спектър от бизнес области, в полза на целия регион Осло и на страната като цяло. В бъдеще градът на летищата в Осло ще бъде най-централният и важен проект за развитие и център на страната.

Само 2 часа с влак, автобус или кола до летището може да достигне приблизително 2 милиона (40%) от населението на Норвегия, а с двучасов полет могат да достигнат приблизително 300 милиона европейци.

Развитие

Нарастващата глобализация води до нарастваща нужда от работни места, настаняване, конференции, семинари, търговия, логистика, транспорт и отдих в непосредствена близост до най-модерните транспортни връзки – на местно, национално и международно равнище. Разположен около обществения парк, устойчивият град ще се погрижи за “страстта на Норвегия” – спортните и развлекателни дейности на открито.

център

Визуализациите показват голям закрит плувен басейн с изглед към града и самолети, излитащи от пистите.

Норвегия

Първият етап на строителството на града се очаква да започне в края на 2019 г., а първите сгради ще бъдат завършени до 2022 г.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn