Новият проект на холандската архитектурна компания MVRDV, който се превърна в “кристално чудо”

cover

Холандската архитектурна фирма MVRDV представи своя проект за офис сграда с интерактивна огледална фасада в град Еслинген, Южна Германия.

Наречен “кристална скала” от архитектурната фирма в Ротердам, фасадата на сградата ще бъде изградена от стъкло, съдържащо фотоволтаични клетки, което ще отразява образите на града и околния пейзаж.

Екструдираните и вдлъбнати блокове върху квадратната решетка на фасадата ще дадат на сградата 3D профил, който архитектите описват като “пикселирана карта”. Минувачите ще могат да използват своите смартфони, за да взаимодействат с фасадата, която ще бъде с интегрирани QR кодове, които ще разкриват информация за историята града.

MVRDV

Разположен в южната част на Германия, град Еслинген е с чудесен исторически градски център, който през последното десетилетие прогресира с амбициозни проекти. Новата офис сграда на MVRDV, The Milestone със смесено предназначение от 6,500 квадратни метра, разположена на площада в Neue Weststadt е един от проектите, които сигнализират за бъдещата амбиция на града.

Забележителната фасада на сградата е изградена така, че да изглежда почти прозрачна през деня, като отразява ежедневните взаимодействия на площада, превръщайки предната част на сградата в нова точка за срещи.

срещи

За разлика от това, през нощта осветената фасада на сградата се превръща във фар за околния район, създаващ изключителна атмосфера. Участъци от обема на сградата ще бъдат вдлъбнати и дори напълно отстранени, оставяйки кухият център, който абсорбира и отразява светлината по начин, който създава илюзията за остри, фрагментирани ръбове. Външните стълби и тераси ще дадат възможност на тези, които работят в нея, да се насладят на изключителни гледки.

минувачи

На горните нива ще бъдат разположени съвременни, атрактивни, гъвкави и светли офисни помещения, които са адаптивни за различните потребители, за да се насърчи здравословния баланс между професионалния и личния живот.

На партерно ниво кристалната фасада се отваря към публичния площад, който свързва града със сградата и осигурява обществени удобства, включително кафене, ресторант и зали за срещи.

Разположена на публичния площад в Neue Weststadt, някогашен товарен склад в близост до централната железопътна гара на града, сградата ще бъде основна забележителност за района.

Германия

В допълнение към всички удобства, в основата си дизайнът на сградата включва това, което MVRDV нарича “Еслингерската пещера”, отворена пешеходна пътека в кухината на сградата, която ще предложи гледка към околния пейзаж.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn