Новата столица на Египет ще разполага с вертикални градини, проект на Стефано Боери

ЕГИПЕТ

Италианският архитект Стефано Боери е проектирал три вертикални градини в жилищни сгради във формата на куб за новата административна столица на Египет, която се изгражда източно от Кайро.

Боери си сътрудничи с египетския дизайнер Шима Шалаш и италианския ландшафтен архитект Лаура Гати за трите седем етажни сгради.

Новата административна столица се изгражда в пустинята на 30 мили от Кайро по искане на президента на Египет – Абдел Фатах Ел Сиси, който пое властта през 2013 г. Предвижда се тя да бъде административна столица на страната и ще съдържа основните правителствени ведомства и чужди посолства.

Боери представи дизайн за три сгради, покрити в засадени тераси, което е първия такъв проект на Стефано Боери за вертикална горска концепция на африканския континент.

Трите жилищни блока са проектирани за египетския предприемач MISR Italia Properties.

Всяка сграда с форма на куб ще бъде висока 30 метра и широка 30 метра. Стефано Боери е предвидил, че пространство между трите сгради ще бъде заобиколено от над 350 дървета и 14 000 храсти от над 100 вида.

Всеки апартамент ще има собствен балкон, засаден с видове, подходящи за местния климат, засадени, за да се осигурят разнообразни височини и цъфтящи сезони, така че те да бъдат интересни за гледане през цялата година.

Растенията на всяко ниво ще осигурят естествено засенчване и ще подобрят качеството на околния въздух. Архитектурното студио изчислява, че растенията ще абсорбират седем тона въглероден диоксид и ще произвеждат осем тона кислород годишно.

Строителството на вертикалните гори в Египет трябва да започне през 2020 г. и да завърши до 2022 г. Новата административна столица е съвместно предприятие между военната служба на Египет и нейния жилищен отдел, която се стреми да засили икономиката на страната и да облекчи жилищната криза в Кайро, където 70 на сто от населението живее в неформални жилища.

Стефано Боери Архитектс е проектирал вертикални горски сгради в Албания, Холандия и дори концептуални вертикални гори за планетата Марс.
Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn