Никола Лазаров: архитектът на България

Никола Лазаров

Следосвобожденска България носи духа на новото начало, което се усеща дори в пулса на сградите, част от които творения на един от най-влиятелните родни архитекти по онова време – Никола Лазаров, които носят усещане за елегантност и дързост.

Биография на Никола Лазаров

Роден е в Карлово на 1.04.1870г. в семейство на производител на гайтани и розово масло. В ранна детска възраст остава сирак. Започва работа като чертожник в софийската дирекция „Обществени  сгради“, където се среща с личности като Карл Хайнрих, Фридрих Грюнангер и др.

Пътят на Никола Лазаров го отвежда до парижките улици, където изучава архитектури в Ecole Speciale d’Architecture. Оттам идва и френското влияние, което вкарва в проектирането на сградите си. Поради липса на средства обаче трябва да прекрати обучението си след втората година. Благодарение на таланта си Лазаров е забелязан в архитектурните среди и получава няколко препоръчителни писма от видни колеги в сферата. Това му позволява да се присъедини в цивилната листа на стипендианти на княза.

Никола Лазаров
Никола Лазаров. Източник: bnr.bg

Така успява да се завърне във френската столица, започвайки да участва в международни конкурси. При завършването си Никола Лазаров избира за дипломна работа църквата на Рилски манастир, за да популяризира историческото наследство на България.

Връщайки се обратно в родината, той основава първото архитектурно бюро в страната. Проектира и построява над 200 обекта в София, Русе, Карлово, Пазарджик, Варна, Габрово и др. Участва в множество конкурси за обществени сгради и поръчки. В началото на 20-ти век става част от XII-то обикновено народно събрание като народен представител от Карлово.

За творчеството си Лазаров получава българския орден за гражданска заслуга III степен и руските ордени „Св. Анна“ – III степен и „Св. Станислав“ – II степен. Умира на 14-ти юни, 1942г. в столицата.

Стил&Визия

Никола Лазаров е силно повлиян от необарока и френската школа Боз-ар. Типични за архитекта елементи са въвеждането на множество еркери, редуването на две кули със средно крило, използване на големи ордери. Те представляват полуколони или колони, преминаващи през няколко етажа. Отличителен белег за стила на кантората му са изцяло срязаните елементи в разрезите, които рядко биват използвани в настоящето.

Никола Лазаров
Сградата на банка на ул. “Иван Вазов”, София. Днес там се помещава “УниКредит Булбанк”. Източник: unicreditbulbank.bg

Българинът има модерно виждане за построяването на сградните системи. То се изразява в иновативни решения, които е взимал за отоплението, осветлението и канализацията. Архитект Софийски, както се е подписвал Лазаров, блести с таланта си и по отношение на изящната и детайлна графика.

Освен всичко останало Никола Лазаров е визионер, който изпреварва времето си. Идеята му за монументален градски център се представя заедно с проектното предложение за конкурс за площада около църквата „Свети Александър Невски.“

Друго негово хрумване е визията за кооперативен жилищен комплекс „Sans-Souci“ (от фр. „без грижи“) на мястото на Националния център по заразни и паразитни болести. Проектът му обаче не вижда бял свят.

Примери от творчеството


През 1924г. Никола Лазаров прави и плана за благоустрояване на курорта Чамкория,  дн. Боровец, а след това се захваща и с изграждането му.

Архитектът създава сгради в стил сецесион, чиито примери могат да се открият в дома на д-р Моллов на площад „Народно събрание“ и в къщите-близнаци  на Юлиан и Иван Парушеви на бул. „Евлоги Георгиев“ в София.

Никола Лазаров
Римско-турската баня в Плевен. Източник: pleven.bg

Лазаров не се страхува да експериментира с идеи и стилове. Макар и последовател на еклектиката, той показва задълбочени стилистични познания, които прилага в строежа на сгради като турско-римската баня в Плевен (сега художествена галерия).

Друг проект на архитекта е банката на ул. „Иван Вазов“ в столицата, където в момента се помещава „УниКредит Булбанк“. Първоначално е била триетажна и е носила характеристиките на едромащабно решение с голям ордер. Впоследствие обаче тя се надгражда с още два етажа. Негово дело са и Министерството на земеделие в столицата и двореца „Врана“.

Никола Лазаров
Министерство на земеделието и храните. Източник: www.mzh.government.bg

Никола Лазаров не само проектира сгради, а и пише статии, свързани с архитектура. Оставя след себе си около 30 публикации в пресата.

Източник: stroiinfo.com

 

 

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn