Най-голямата зелена стена в Европа „ще абсорбира осем тона от замърсяването годишно“

стена

Студио Sheppard Robson разкриха новия си проект, наречен “Citicape House” за сграда със смесено предназначение в Лондон, която ще има “най-голямата “жива” стена в Европа”, за да помогне за подобряване на качеството на въздуха в страната.

“Citicape House” ще бъде обвита от фасада с над 400 000 растения, които ще абсорбират „над осем тона въглерод и да произвеждат шест тона кислород“ годишно.

Сградата ще бъде разположена в столицата на културата на Обединеното кралство, на булевард натоварен с трафик между Фарингдън и Муургейт в Лондон Сити.

Той е проектиран от лондонското студио Sheppard Robson, за да замени съществуваща офис сграда на ъгъла на Виадукт Холборн и да демонстрира как изградената среда може да се справи с проблеми като климатичните промени и замърсяването на въздуха.

„Истинския ни стремеж е да се вмъкнат някои нови перспективи за това как да се справим с някои от най-належащите проблеми на околната среда в Лондон, включително качеството на въздуха, шума и замърсяването.“, казва Дан Бър, партньор в Sheppard Robson.

„Вместо да имаме изолирани места от зеленина, ние почувствахме, че интегрирания подход ще има най-голямо влияние върху местните условия на околната среда, превръщайки я в по-добър и по-жизнен град.“

След като бъде завършена, 11-етажната сграда ще съдържа петзвезден хотел, съчетаващ смесица от офиси, помещения за мероприятния и събития, Sky-bar, СПА и ресторант на приземно ниво.

Размерът и формата се водят от характеристиките на старата сграда, която преди е заемала мястото на ъгъла на булаварда.

Зелената фасада на сградата ще се изгради в съответствие с регламента за фермите.

Това е проектирано от студио Sheppard Robson в опит да се избегне „екологичното измиване на сградата“, което ще изисква разрушаване на съществуваща сграда и неизбежно сложна конструкция, която да й позволи да обхване армировката под нея.

„Фасадната композиция изразява градините, които седят отгоре, така че да има цялост на архитектурата.“, каза Бър пред Dezeen.

„Помислихме как дизайнът ни може да повлияе положително на пътната градска артерия на Града“, продължи той. “Как една сграда на толкова тесен обект, обгърната от натоварена автомобилна пътна артерия от едната страна и от сгради от твърдо стъкло и зидария от всички други страни, оказва най-значимото зелено въздействие?

Citicape House ще бъде завършен с обществено достъпна тераса на покрива на единадесетия етаж, която ще предлага безпрепятствена гледка към града.

Това ще бъде обвито от живата стена и също така ще включва градини на покрива, съдържащи застрашени местни видове диви цветя, за да им помогне да процъфтяват.

„Социално устойчивите аспекти са също толкова важни за нас“, добави Бър. „Обществено достъпните пространства и богатата комбинация от приложения позволява на обществото да се настанява вечер и през уикендите, всички те са в непосредствена близост до основен транспортен център и следват устойчивото развитие.

Отвъд “Живата стена” се надяват сградата да функционира възможно най-устойчиво и ефективно в печалба на сградата, която ще бъде обединена с възобновяеми енергийни източници, включително въздух- източници термопомпи.

Той ще включва и събиране на дъждовна вода за напояване на зелената стена и намаляване на стреса върху съществуващата инфраструктура на обекта.

Британското студио за архитектура Sheppard Robson е основано от Ричард Хърбърт Шеппард през 1938 г. Има студиа в Лондон, Манчестър и Глазгоу.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn