Най-влиятелните интериорни дизайнери на 20-ти век (първа част)

дизайнери

Светът на интериорния дизайн нямаше да бъде същият без влиянието на няколко личности през 20-ти век, които се превръщат в икони, а тяхната работа – основополагаща за днешните дизайнери. Имена като тези на актрисата и декоратор Елси де Волф и архитектът Франк Лойд Райд все още будят възхищение, а творенията им са пример  за начинаещите в бранша.

Дамата сред интериорните дизайнери – Елси де Волф 

Наричана от списание “New Yorker” създателка на интериорния дизайн, животът ѝ е толкова колоритен, колкото и стаите, които обзавежда. Елси де Волф се ражда през 1865г. в Ню Йорк и завършва образованието си в Шотландия. Представена е пред кралица Виктория, но решава да се върне в САЩ, където става един от най-влиятелните дизайнери в бизнеса. Започва да се занимава професионално с актьорство, обаче талантът ѝ за декориране е следата, която оставя след себе си.

дизайнери
Елси де Волф в Париж. Снимка: Cecil Beaton и съдействието на R. Louis Bofferding. Източник: anothermag.com

Нейният стил на работа е изчистен, тя променя тъмни пространства с тежка украса в светли и изчистени домове с аксесоари и мебели, носещи духа на Франция през 18-ти век.

Докато живее в т.н. „бостънски брак“ (термин, използван за две необвързани жени, живеещи заедно), с литературния критик Елизабет Марбъри, тя предекорира дома им, наблягайки на свежи цветове и премахване на излишните вещи.

Първият интериорен дизайнер на Америка

През 1905г. с подкрепата на свой приятел, архитекта Станфорд Уайт, е поканена да обзаведе Colony Club – първият изцяло женски частен социален клуб в Ню Йорк. Сред нейните клиенти се нареждат филантропът Ан Морган, дукът и дукесата на Уиндзор и индустриалистът Хенри Клей Фрик.

дизайнери
Интериор от Елси де Волф. Снимка от Horst P. Horst за Vogue през септември, 1974г. Източник: vogue.com

Елси де Волф, наричана още Лейди Мендл след брака ѝ със сър Чарлс Мендл, се счита за първия интериорен дизайнер на Америка. Стилът ѝ все още властва в бранша, откроявайки се със светлина, бягство от натрупаност, усещане за интимност, като категорично отхвърля викторианските виждания за обзавеждане.

Най-великият архитект – Франк Лойд Райд

Американецът Франк Лойд Райд е сред най-обичаните интериорни дизайнери. Смята се, че е основоположник на органичната архитектура, чиято основна цел е да се открие балансът и хармонията между къщите и природата. С кариера, продължила 70 години, той създава над 1000 проекта, от които половината са реализирани.

дизайнери
Франк Лойд Райд. Източник: bussinessofhome.com

Известен е с работата си върху т.н. прерийни къщи, чиято концепция развива между  1900 и 1911г. Отличителни черти за този тип дизайн са ниските тераси, скъсените комини, покривите с плавен наклон, наличието на градини и др. Райд сам мебелира пространствата, често използвайки вградени библиотеки, шкафове, канапета.

Кариерното му развитие продължава с „юсоновските“ къщи, които са естествено продължение на прерийните. Тук се залага на практичното, компактното, функционалното, тъй като са предвидени за семейства от средната класа. Райд работи върху стила „Юсон“ през 30-те години, който се разпознава по едноетажните къщи, конструирани във формата“L” с малки кухни и с акцентиране върху камината.

Емблемата на Райд

По това време архитектът разработва може би най-запомнящия се проект в своята кариера – „Къщата над водопада“ в Пенсилвания за Едгар Дж. Кауфман. Композицията на сградата представлява свободно висящи тераси, които са положени върху стоманени подпори над водата. Поставяйки природата като основен акцент във вътрешния интериор на къщата, Райд открива хармонията между човешкото и природата. Този проект се превръща в шедьовър и остава най-голямото постижение в кариерата на дизайнера.

дизайнери
“Къщата над водопада”. Снимка: pixabay.com

Творбите на Райд ще се помнят заради препратките към японската култура, отличаваща се със семплост, изчистеност и използването на органични дизайни.

Стилът, който изгражда Райд в облеклото си, е също толкова забележителен, колкото този в сградите, по които работи и обзавежда. Скъпи костюми, шалчета, коли в ярки цветове – артистичният дух на американеца не може да бъде пропуснат.

С годините талантът му се разгръща, а работата му се превръща в пример за всички дизайнери. Влиянието му е толкова голямо, че Франк Лойд Райд често е считан за най-великият архитект на 20-ти век, а според Американския институт на-великият на всички времена.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn