Най-влиятелните интериорни дизайнери на 20-ти век (част втора)

влиятелните

Сферата на интериорния дизайн малко или много се формира от няколко личности, чиито проекти стават еталони за професионализъм и оригиналност. Сред най-влиятелните основоположници в тази сфера се нареждат създателката на първата професионална компания за интериорен дизайн в САЩ Дороти Дрейпър и деканът на американските дизайнери Албърт Хадли.

 „Декорирането е забавно“

Дороти Дрейпър е пионер в много отношения, що се отнася до света на декорирането. Американката основава първата професионална компания за интериорен дизайн в САЩ “Dorothy Draper&Company”, нещо нечувано за жена през 20-те години на 20-ти век.

Източник: greenbrieroutfitters.com

Освен това Дрейпър създава стила „модерен барок“, чийто отзвук достига и модерната архитектура. Един от най-влиятелните дизайнери съчетава немислими досега комбинации като сътворява симбиоза от розово и патладжанено с пръски бледозелено и лек дъх на тюркоазено. Нейната запазена марка обаче е т.н. „столистна роза“ върху бледозелено, допълнено от удебелени райета. Макар да е и известна с ексцентричния си вкус, Дрейпър не отрича слабостта си към вечната класика – черно и бяло, дръзко заложени в карираните подове в „The Quitandinah Palace & Casino Resort“, Петрополис, Бразилия.

влиятелните
Ресторантът в Музея по изкуствата “Метрополитън”. Източник: livetheedit.com

Драматичният ѝ стил, който носи деликатното име „Draper Touch”, се отличава с поставянето на сложни огледални рамки в хотел „Drake” в Чикаго и ярките червени столове, улавящи светлината на театралните полилеи в един от най-прочутите ѝ проекти – обзавеждането на ресторанта в музея на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк.

Друг значим неин проект е декорирането на Victorian Writing Room в Западна Вирджиния. От атмосферата на стаята струи царственост и елегантно ненатрапчиво чувство за пищност. Там дизайнерката съчетава флорални мотиви със златно, бяло, драматично червено и тъмнозелено.

The Victorian Writing Room. Източник: tripadvisor.com

Нейно е емблематичното изказване „Декорирането е забавно!“, за което говори в едноименната си книга от 1939г. За Дрейпър интериорният дизайн е щастие в цветове, усещане за лекота и светлина, наслада от изживения момент. Максимата, която следва в работата си, е „ако изглежда правилно, тогава е правилно.“

През 2006г. името ѝ е почетено чрез ретроспективна изложба “The High Style of Dorothy Draper” в Музея на  града Ню Йорк, съдържаща част от творенията ѝ. Това е първият интериорен дизайнер, който е удостоен с такава чест.

„Деканът на американските дизайнери“

Роденият в Тенеси през 1920г. Албърт Хадли прекарва 70 години, посвещавайки се на страстта да обзавежда различни пространства. Като дете изучава дизайн и мода, а вдъхновението му идва от филмите. Още от 13-годишен знае, че любовта му към декора ще го отведе в Ню Йорк. Това се случва години по-късно, когато учи в колежа за дизайн „Parsons“ там. По онова време той се запознава с легендата в бранша Van Day Truex, който се превръща в негов ментор и му предлага работа, малко след като Хадли завършва  образованието си през 1949г.

влиятелните
Албърт Хадли. Снимка: Patrick Cline. Източник: couparconsulting.com

Интериорният архитект е известен с модернистичния стил на работа, същевременно смесвайки разнообразни елементи, за да сътвори идеалния декор. Съчетаването на китайски антики, столове, носещи усещане за египетска екзотика, килими с марокански дух и ефимерни бледи цветове са само част от идеите, които реализира при обзавеждането на различни стаи.

Дълбоко заинтригуван от историята на дизайна, мотото на Хадли е „никога по-малко, никога повече“. В своите проекти залага на изчистени тонове, елегантност с ясно изразени акценти под формата на аксесоари.

Снимка: Саймън Уотсън. Източник: housebeautiful.com.

Сред неговите клиенти се нареждат имена като първата дама Джаки Кенеди, предприемачът Рокфелер и вицепрезидентът и лауреат на Нобеловата награда за мир Албърт „Ал“ Гор на САЩ (1993-2001г.) Един от най-големите му успехи е декорирането на Белия дом заедно с професионалния си партньор Сестра Париш, с която започват да работят заедно през 1962г. През 1986г. Албърт Хадли е включен в Залата на славата за интериорен дизайн.

Един от най-влиятелните декоратори в света на дизайна умира от рак през 2012г. на 91-годишна възраст.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn