Поглед във вътрешността на най-величествената книжарница в света

Еволюцията на книжарницата е създала редица пространства, които се отличават от останалите: парижката книжарница Шекспир и Компания, The Strand в Ню Йорк и Ел Атенео Гранд Сплендид, намираща се в Буенос Айрес са само няколко, които библиофилите ентусиазирано биха посочили като свои любими книжарници. Сега има нова такава, която с право заслужава място в канона, а именно китайската книжарница Чунцин Чжуншуг.

Книжарница “Сhongqing zhongshuge”

Базираната в Шанхай фирма X + Living представи изключителния си интериор и дизайнерско решение в своя проект – Книжарницата “Сhongqing zhongshuge”.

интериор

Театрален интериор

Книжарницата на два етажа и 36 000 квадратни метра се намира в едноименния китайски град Чунцин – бързо развиваща се столица на провинция Гуейджоу, югозападен Китай. Пространството се характеризира с огледални стълби и тавани в стил Мориц Ешер, създаващи почти делириум – зашеметяваща тръпка за посетителите.

Книжарницата кани своите посетители в театрален интериор, типичен за дизайнерския подход на студиото, пълен с лавици с форма на абажур, зона за четене, цветна детска стая – всичко това подчинено на един знак – Х. Той се чувства във всеки детайл от интериорната концепция.

книжарница

Всъщност, възприятията на един човек могат да бъдат поставени под съмнение: всички обеми на рафтовете изглеждат двойни, тъй като огледалният таван отразява всяка форма и движение по-долу. Стъкленият таван разширява пространството, като същевременно създава нещо, което изглежда по-магическо, отколкото реално.

огледало

През 2018 г. общият книжен пазар на дребно в Китай бе оценен на стойност около 13,40 милиарда долара, отбелязвайки 11.3% ръст на година спрямо същия период за изминалата. Голяма част от този успех бе намерен в онлайн пазарното пространство. Литературните потребители предпочитат лесното онлайн пазаруване спрямо това на сърфиране във физическо пространство. Второто, разбира се, се поддава на безцелно търсене на нови книги, намиране на нови идеи – явление, което не може да бъде възпроизведено в дигиталния пазар.

Целта на книжарницата е останала непроменена в продължение на векове, а именно продажбата на книги, списания, вестници и брошури на обществеността търсеща както удоволствие, така и прозрение. И това е главната причина, поради която е създадена книжарницата на Чунцин Чжуншуг – място, където човек може да потърси и закупи литературно произведение. Отличаващото от всички други книжарници, разбира се е в нейния зашеметяващ дизайн.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn