Лалето: Новият проект на Фостър и Партньори с несравнима гледка, разкриваща града от височина над 300 метра

корица

Британската столица Лондон е известна със своите небостъргачи – неразделна част както от бизнеса така и от облика на столицата, към които скоро може да се присъедини и новият проект на Фостър и Партньори – Лалето, който те наскоро представиха пред общинската управа на Лондон. Ако кулата получи разрешение за строеж, то строителството и се очаква да започне през 2020 г. и да завърши през 2025 г.

Този проект се предлага от J. Safra Group и Фостър и Партньори, собственици и архитекти на 30 St Mary Ax. Получавайки името си от вдъхновена от природата форма, Лалето ще подобри Геркин, една от най-уважаваните и разпознаваеми сгради в Лондон и ще предложи нов модерен, културен и образователен ресурс за лондончани и туристи.

геркин

Принос към културната мисия на града

От началото на хилядолетието очертанията на Лондон са се подобрили с нови високи сгради, които отразяват нейния растеж като глобален финансов център. Предложението за уникалната 305,3-метрова атракция за посетители отразява желанието за изграждане на публична ангажираност в рамките на града, а заедно с това и да се подобри публичното предлагане на “Геркин”. Лалето обещава широки културни и икономически ползи с разнообразна програма от събития.

лондон

Класна стая в небето

Ключово за сградата ще бъде учебно заведение разположено на върха на Лалето, предлагащо 20 000 безплатни учебни места годишно за държавните ученици в Лондон. Този образователен ресурс, осигурен от J. Safra Group, ще предоставя национални учебни планове с помощта на иновативни инструменти, за да вдъхне живот на историята и динамиката на града, вдъхновявайки творческите млади умове на бъдещето.

Уникално преживяване на посетителите на Лалето

Лалето се стреми да осигури несравнима гледка, разкриваща града от височина около 300 метра. Наблюдателните галерии ще предложат на посетителите интерактивно преживяване с небесни мостове, вътрешни остъклени пързалки и кабинков лифт на фасадата на сградата. Посетителите ще се възползват от интерактивни материали и брифинги от експертни ръководства за историята на Лондон. В допълнение към изживяването ще бъдат небостъргач и ресторанти с 360-градусова гледка към града.

Animated GIF

Принос към целите на Лондон за устойчивост

Нов “джобен парк”, представляващ малък публично достъпен парк е предложен заедно с двуетажна беседка, която разполага с градина на покрива си. Заедно със зелените стени това увеличава зелената площ на обекта с 8.5 пъти, като подкрепя целта на кмета, Лондон да бъде първият в света град Национален парк. Общественият достъп също ще се подобри значително с отстраняването на повече от половината от съществуващите периферни стени около Геркин, позната още като 30 St. Mary Axe.

Подобна на формата на пъпка на лале, с висококачествено стъкло и оптимизирани строителни системи сградата има минимален въглероден отпечатък, което значително намалява консумацията и на енергия. Отоплението и охлаждането се осигуряват чрез технология с нулево горене, а интегрираните фотоволтаични клетки генерират енергия на място.

Лалето

Значителни икономически и социални ползи

Лалето и Геркин ще внасят живот на Лондон по всяко време на деня и нощта, седем дни в седмицата. Освен това Лалето ще предложи забележително място за провеждане на културни, образователни, бизнес и технологични събития.

Норман Фостър, основател и изпълнителен директор на Фостър и Партньори, заяви: “Продължавайки пионерския дизайн на Геркин, Лалето е в духа на Лондон като прогресивен, перспективен град. Той предлага значителни ползи за лондончани и посетители като културна и социална забележителност с ненадминати образователни ресурси за бъдещите поколения. “

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn