Кой е най-ниският небостъргач в света?

ниският

Върховете им винаги пронизват небето и сочат към облаците. Независимо къде са построени, небостъргачите създават усещане за висина и полет. Въпреки колосалните си размери дори и сред тях се намират такива, които не са толкова високи, колкото се предполага, че ще бъдат. В коя точка на земното кълбо обаче е най-ниският небостъргач и каква е неговата история?

Началото

Годината е 1912. В малкия Бъргбърнет, окръг Уичита, Тексас, е открит голям резервоар от петрол. Поради този факт за кратко време икономиката на града и околията му разцъфтяват много бързо. До 1918 населението  на окръга се увеличило с 20 000 души. Едно от преуспелите места е Уичита Фолс, където се отворят нови офис сгради за нефтени компании.  Дж. Д. Макмеън е петролен магнат и строителен инженер от Филаделфия, който помества работата си в тухлената едноетажна сграда Newby в центъра.

ниският
Източник: adventuresofthecrazytrain.com

През 1919г. Макмеън разгласява, че ще построи висока пристройка към нея, за да се реши проблемът с ниските помещения в стария му офис. Офертата му привлича вниманието на инвеститори и собственици на нефтени компании, които били съблазнени от идеята да забогатеят. Макмеън събира от тях близо 200 000 долара, като им показва чертежи на бъдещата сграда, под които те се подписват.

Измамата

Обратът в историята идва, когато клиентите на Макмеън разбират за малкия пропуск в разясненията за пристройката. На дадените копия точните размери не са записани. По презумпция инвеститорите допускат, че височината ще се измерва във футове (480 фута или малко над 146м.) Макмеън обаче построява сградата в инчове (480 инча=12 метра).

ниският
Източник: kathleenmaca.com

Строителят „пропуска“ да получи съгласие от собственика на имота, който живее в Оклахома. По време на строежа вложителите на пари осъзнават грешката си и се опитват да осъдят Макмеън. Той обаче никога не е давал подробности относно височината на пристройката. Тъй като обаче инвеститорите са се подписали под чертежа, а сградата, носеща името Newby-MacMahon, е създадена точно според изискванията от документите, е било невъзможно да докажат измамата.

Newby-McMahon – най-ниският небостъргач

След завършването на проекта самият Макмеън изчезва от града. През годините в сградата са се помещавали две нефтени компании, кафета, бръснарски салони и др. На няколко пъти е била застрашавана от събаряне, но всеки път е оцелявала. Наименованието „най-ниският небостъргач“ се появява за първи път през 1920г. в произведението на карикатуриста Робърт Рипли “Believe It or Not!” Век по-късно Newby-McMahon продължава да носи тази титла и е една от забележителностите на Уичита Фолс.

Източник: historyofscyscrapers.com

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn