Китай реализира най-големия плаващ, соларен проект в света

китай

В Китай бе инсталирана масивна конструкция от слънчеви панели в малко особен район, а именно езеро, образувано от рухването на изоставени въглищни мини.

 

Най-големият плаващ соларен проект в света може да произведе достатъчно енергия, за да светне целият град, разположен в близост до мястото, в източната провинция Анхуей, Китай. Местното правителство иска да разшири инициативата до повече от дузина такива обекти, които заедно ще генерират същото количество електроенергия като ядрен реактор с пълна мощност.

Проектът от 166 000 плаващи водоустойчиви панели, който беше свързан с мрежата в средата на май, представлява силен пример за амбицията на Китай да води света в развитието на чистата енергия и борбата срещу изменението на климата – цели, които доскоро бяха споделени от Американското правителство.

 

С президента Доналд Тръмп, който се движи в посока отстъпване от водещата роля на Америка в глобалните усилия в областта на климата, китайското правителство се е насочило в посока запълване на тази празнина.

В Пекин тази седмица китайският президент Си Джинпинг подчерта усилията на страната си за чиста енергия на среща на световните енергийни министри, само дни след като Тръмп обяви решението си да изтегли Америка от Парижкото споразумение за климата. Американският енергиен секретар Рик Пери, който присъства на срещата, каза пред репортерите, че приветства Китай като “член в лидерството на климата”.

 

Това не означава, че Китай се е отделил от изкопаемите си горива. Далеч са от тази мисъл. Най-гъсто населената държава в света е и най-големият излъчвател на парникови газове в света и все още представлява около половината от общото потребление на въглища в световен мащаб.

Но китайските лидери заявиха, че са ангажирани да насочат икономиката си към по-чисти енергийни източници не само заради екологични причини, но и да осигурят инвестиции и работни места в разрастващи се индустрии като слънчевата и вятърната енергия, както и електрическите превозни средства.

 

„Зелените“ работни места се очаква да достигнат 24 милиона през 2030 г., от 9,8 милиона през 2016 г., тъй като повече страни работят за борба с изменението на климата, съобщи Международната агенция за възобновяема енергия в годишния си доклад.

През януари китайското правителство отмени плановете си за изграждане на повече от 100 електроцентрали, работещи с въглища, в опит да ограничи въглеродните емисии, както и разрастването на опасния смог, който задушава градовете. Китайската енергийна агенция заяви, че ще изразходва 2,5 трилиона юана, или 361 милиарда долара, за проекти обвързани с чистата енергия до 2020 г., за да помогне на нацията си да се отдели от изкопаемите горива.

 

Китайският плаващ соларен проект, който разполага с 166 000 водоустойчиви панели, подобен на по-малките такива съоръжения в Япония, Сингапур, Великобритания и Израел.

Делегации от Япония, Тайван, Виетнам, Сингапур и други посещават езерото редовно, за да проучат проекта, докато разработчикът на проекта, Sungrow, се готви да развие слънчевата технология за продажба в чужбина.

 

Китай знае как да контролира парите си като инвестират в усърдието на своите иновации“, заяви Калифорнийския канцлер Джери Браун.

“Искам Калифорния да се присъедини към Китай в това начинание, в противен случай няма да постигнем целите си за климата”, каза Браун.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn