Как скандинавският дизайн завладя света

Скандинавският дизайн е създаден, за да внася уют и спокойствие в ежедневието ни. Бели стени приютяват мека светлина, леко скърцащ дървен под, успокояваща зеленина, обграждаща иначе минималистично подредената стая. Това са само част от характеристиките му, които спомагат за наличието на хюга (усещане за сигурност и удобство) във всеки дом. Главната идея на този тип дизайн е простичкият  и елегантен начин на живот, съчетан с функционалност, оригиналност и практичност.

История

Скандинавският дизайн, появил се в началото на 20-ти век в Норвегия, Исландия, Дания, Швеция и Финландия, e въплъщение на минимализма и изчистения дизайн. Той е противоположност на фашисткия стил, който изсмуква усещането за семейна топлина от дома, насочвайки вниманието към държавата.

Скандинавският дизайн
Източник: invaluable.com

Всъщност, терминът „скандинавски дизайн“ произлиза от дизайнерско шоу, което обикаля из Канада и САЩ  със същото име в средата на 50-те години на 20-ти век. То цели да промотира скандинавския начин на живот, представяйки различни творби на дизайнери. През годините първоначалните идеи за изчистени линии, семпли интериори, вдъхновени от природата, са останали запечатани във времето. Придържането към тези подходи продължава и до днес, бидейки достъпни за всички, желаещи да се включат в този начин на живот.

Скандинавският дизайн става популярен през 50-те години на 20-ти век благодарение на куп известни  архитекти интериорни дизайнери. Някои емблематични фигури в сферата са тези на финландеца Алвар Аалто, датчаните Арне Якобсен, Бьорг  Могенсен, Ханс Вегнер, последните двама известни с моделите си на столове, и др.

Характеристики

Поради студения климат на скандинавските страни и късите дни се цели запазването възможно най-дълго на нахлуващата естествена светлина. Това се случва чрез боядисването на стените бели. Дизайнът се свързва още с неутралните цветове (предимно бежово) с тъмни акценти, т.н. подход „по-малкото е повече.“ Последното гласи, че човек не се нуждае от много в дома си, за да бъде той елегантен, топъл и красив.

Скандинавският дизайн
Източник: contemporist.com

Модерните мебели са на почит, като основният материал, от който са направени, е дърво. Най-често използвани са ясен, бук и бор. Предпочитани са по-светлите цветове. Горите, от където се добива материалът, притежават по-фини зърна и минимални или никакви възли.

Скандинавският дизайн разчита на семпли и малко акценти, не нарушаващи усещането за свобода, простор и изчистеност на даденото помещение. Тук на фокус се поставят растенията като естествени украшения на всяка стая.

Друг характерен елемент са малките рогозки, поставени пред леглото, които заменят огромните килими. Наличието на възглавници и одеяла също е ограничено, но достатъчно, за да създаде както усещане за практичност, така и чувство за топлина, уют и комфорт.

Сподели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn